Loading...

Putrid - Antichrist Above

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 19-05-2020

Tracklist

01. Warfare In Golgotha
02. Antichrist Above
03. A Cursed From The Chalice
04. The Victory Of The Trident
05. The Corpse Of The Messiah
06. The Great Serpent Await Us
07. Three Nails Of Hate
08. Pig Of Liars
09. Rotting Kingdom
10. Morbid Prayers Of Death

Putrid uit Peru is opgericht in 201, en heeft tot nu 'slechts' één langspeler uitgebracht. wel was de band verantwoordelijk voor een hele reeks demo's, singles, EP's, splitbijdragen, en daar weer compilaties van. Al met al is Putrid dus wel degelijk een actieve band. Begin 2020 verscheen een tweede full length, Antichrist Above, mijn kennismaking met deze band.

De muzikale insteek van Putrid ligt diep geworteld in de initiële extreme metal van de jaren '80: oorspronkelijk, gewelddadig, pure boosaardigheid. De blasfemische thematiek en lyriek en de primitief klinkende aanpak drukken de band in de black metal-hoek, begrijpelijk en verdedigbaar. Toch is hier wel meer aan de hand: het Peruaanse kwintet injecteert alle beste elementen uit thrash en death metal in hun muziek - inclusief zwevende gitaarsolo's en min of meer verstaanbare zang; beide dingen die je zelden tegenkomt in de traditionele zwartgeblakerde metal.

Dus zijn er net zo gemakkelijk raakvlakken te bedenken met Morbid Angel's Altars Of Madness (snelle wisselingen in riff-structuren, bruut drumwerk, jammerende solo's) of de eerste albums van Slayer (denk aan het voortjakkerende effect van een Angel Of Death). Overigens lijkt Show No Mercy - geen genade - me in dit kader zeer van toepassing om de aanpak van Putrid te omschrijven. Antichrist Above is vooral een brutaal album en zorgt voor een intense luisterervaring - zeker niet voor een ontspannen avondje op de sofa.

Albumopener Warfare In Golgotha (hier dringt zich meteen de overeenkomst met Morbid Angel aan me op) zet de toon voor de rest van het album, met blast-beats in overvloed en zanger / gitarist Evil Avatar's openingskreet die je meteen de haren te berge doen rijzen. De nummers zijn overwegend kort (rond de drie minuten) maniakaal snel en vooral fel. Geen overbodige poespas dus, maar vol gas vooruit, nietsontziend en meedogenloos. Van echte rustpuntjes lijkt geen sprake; zo af en te valt er een stilte, die gevuld wordt met piepende gitaareffecten. Binnen drie minuten kan Putrid z'n felle boodschap blijkbaar prima kwijt.

Pig Of Liars is met z'n zeven minuten de uitzondering, al is de eerste helft eigenlijk gewoon een langgerekt, slepend intro. Wel enorm atmosferisch trouwens. Voor de rest is het dus raggen dat de klok slaat, maar wel met beleid. Want ondanks de old school aanpak en de furieuze snelheden zorgt de productie er voor dat alles even goed te volgen is. Een enorm pluspunt wat mij betreft!

Evil Avatar - guitars, vocals

Sacrificer - bass guitar

Drum Mayor of War - drums