Loading...

Reactor - The Tribunal Above

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-04-2017

Tracklist

01. Intro / Deformed Personality
02. Near Dark
03. The Tribunal Above
04. Religious Fight
05. Circle of Eternity

Normaal gesproken weet ik de 'duik in de archieven' van het Nederlandse Vic Records wel te waarderen, en begrijp ik de keuze van de diverse cult-klassiekers. Maar eerlijk is eerlijk: Het Zwitserse Reactor is mij volkomen vreemd. Zelfs nadat ik een en ander over de band heb opgezocht gaat er bij mij geen belletje rinkelen. Reactor blijkt dan ook een wel zeer obscuur bandje.

Reactor uit Zürich, Zwitserland werd opgericht in 1991, bracht in datzelfde jaar een demo (inderdaad: The Tribunal Above) uit, en in 1992 werd de naam veranderd in Sickening Gore (zonder Neni en Pauli). Onder die naam verscheen een enkel album Destructive Reality in 1993, vervolgens werd het ook stil rond die band. Ook de namen van de bandleden zouden daarna niet meer opduiken, al is van drummer Howi bekend dat hij later zou fungeren als drum-tech voor bands als Guns 'n Roses, Korn en Foo Fighters.

De muziek van Reactor is te beschouwen als progressieve of technische death metal. Bizar genoeg wist de band dat te combineren met een weliswaar gruizig geluid (die tijdsgeest he) maar toch ook met een melodieuze insteek. Verwoestende agressie werd dan ook op knappe wijze gecombineerd met vleugjes melodie en een geheel eigen atmosfeer. De band speelde in die tijd behoorlijk veel live, en deelde onder meer het podium met bands als Asphyx en Bolt Thrower; ik durf daarin wel een overeenkomstige sfeer te veronderstellen. De death metal van Reactor is bovenal rauw en natuurlijk; echt eerlijke muziek.

De demo werd indertijd geproduceerd door de Zwitserse muzikant Christian Muzik (Calhoun Conquer), en passant nam hij ook alle lead-gitaarpartijen voor z'n rekening. De coverart is van de hand van de inmiddels overbekende Roberto Toderico (Soulburn, Asphyx, Sinister). Genoeg ingrediënten aanwezig dus om van Reactor een succes te maken.

Dat dat niet gelukt is, is misschien wel jammer, want ik vind de death metal die ik hier hoor prima in die tijdsgeest passen, de band lijkt me zeker niet onder te doen voor de internationale collega's uit die tijd. Misschien was Reactor in hun aanpak net iets te afwijkend, of hun tijd net een tikje te ver vooruit. Ik ben in elk geval blij met deze mogelijkheid om de muziek van Reactor alsnog te leren kennen.

Neni - Guitar, vocals

Dany - Bass

Pauli - Guitar

Howi - Drums

Christian Muzik - Guitars (guest)