Loading...

Reflector - Turn

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 22-05-2019

Tracklist

01. Turning
02. Grim Reaper
03. Islands II
04. Bar
05. Leave The Rave
06. Down The Drain
07. If You Go Away

Reflector is een Oostenrijkse band waar ik nog nooit van gehoord had. Toch is deze band al ruim twintig jaar actief; het gelijknamige debuutalbum verscheen al in het jaar 2000. Aanbeland in 2019 is de band (na een stilte van zeven jaar op platengebied) toe aan album nummer zes: Turn.

Wanneer ik albumopener (en bijna-titelnummer) Turning in mijn smoelwerk gedrukt krijg, vind ik het direct jammer dat ik nog niet eerder muziek van deze band gehoord heb. De muur van geluid maakt meteen indruk op me, de dynamiek die dit nummer in het verloop laat horen, maakt duidelijk dat Reflector meer te bieden heeft dan dat, en met een ge(s)laagd stukje sludgy doom op de proppen komt. Vooral de ingetogen zang zorgt voor veel emotie en beleving, en staat bijna in contrast met de logge muziek. Wat mij betreft een interessante aanpak.

Behalve de dreunerige sludge horen we even verderop (in Grim Reaper bijvoorbeeld) ook wat uptempo noisy fragmenten, die eerder aan punk doen denken. Hoewel interessant voor de afwisseling zijn dit zeker niet mijn favoriete momenten. Gelukkig (voor mij tenminste) blijven deze passages beperkt in aantal en lengte, zodat ik mij volledig kan wentelen in het meeslepende duister van logge en trage gitaaraanslagen en de beukende ritmesectie.

De trage tempo's en donkere geaardheid van doom, en vette en smerige benadering van sludge metal laten zich hier tot in harmonie samensmelten tot een aangenaam geheel. Wanneer daar dan heel stiekem ook nog zo af en toe een toefje toegankelijkheid in gestopt wordt is dat een traktatie voor de oortjes. Somberheid is troef in bijvoorbeeld Leave The Rave, misschien wel het meest slopende nummer van het album. Verrukkelijk hoe het schurende van sludge hier samensmelt met de inherente melodie van sfeervolle doom.

Reflector biedt dus geen gemakkelijk verteerbare kost, maar doet zeker een beroep op liefhebbers van doom metal om zich hier in te verdiepen. Ik durf te beweren dat het de moeite waard is om even door te zetten: de beloning is een sterk album dat vol zit met aangename verrassingen, diepgang, en een indrukwekkende, wat zeg ik, verpletterende atmosfeer.

Andreas Heller - gitaar

David Reumüller - drums

Martin Plass - bas, zang