Loading...

Reternity - Cosmic Dreams

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-08-2022

Tracklist

01. Building Better Worlds
02. Untamed Hearts
03. Depths Of Nothingness
04. Cosmic Dreams
05. Astronaut
06. Blitzwerfer Blues
07. Seemingly
08. Only Scars Remain
09. Wonderful Life
10. The Narrow Sleep
11. My Reternity

Reternity, ik moest zowaar even denken waar ik die naam ook al weer van kende. Natuurlijk, hun debuutalbum Facing The Demon (2019) heb ik besproken - en vreemd genoeg opvolger A Test Of Shadows (2020) niet? - en zanger Stefan Zörner ken ik nog van SpiteFuel en Strangelet. Maar goed, Reternity heeft dus een nieuw, derde album uit: Cosmic Dreams. Ik ben benieuwd.

Ik moest (opnieuw) even wennen aan de muziek van Reternity, normaal luister ik toch vooral naar meer duistere metal. Deze band bracht (en brengt) een spetterende, modern klinkende mix van hardrock en heavy metal, met vleugjes thrash en speed metal. Strak, gedreven, bij vlagen opzwepend, afgewisseld met intiemere momentjes. Een breed palet aan invloeden dus, kunstig samengesmolten tot pakkende nummers met een melodieuze insteek, pakkende hooks en een optimistische atmosfeer. Over atmosfeer gesproken: de thematiek moeten we overduidelijk in hoger sferen zoeken - letterlijk dus, deze keer verwijs ik voor de verandering eens niet naar geestverruimende middelen :-)

Op dit nieuwe album verrast de band met een voortzetting naar degelijk gearrangeerde en geproduceerde tracks, waarbij de thrash-insteek volledig is verlaten, en meer wordt ingezet op melodie, pakkendheid, en een eigentijdse groove. De variatie van voorheen lijkt daardoor wat minder, maar is eigenlijk juist anders, meer subtiel geworden. Het gebruik van keyboards is daarbij een opvallende nieuwigheid, en dus een duidelijke verdieping van het geluid. Let in dat kader ook eens op de rap-achtige vocalen in Blitzwerfer Blues.

Opener Building Better Worlds laat onmiddellijk horen hoe het er anno 2022 bij Reternity voor staat. Volop melodie, een vervormde zangstem, keyboard-bliepjes, en gelukkig ook nog lekker gitaarwerk. Wanneer het er wat harder aan toe gaat bevalt de muziek me al wat beter, zo doet bijvoorbeeld Depths Of Nothingness wat mechanisch aan, maar deze hoor ik graag. Titelnummer Cosmic Dreams begint goed met een sterk intro en een flitsende gitaarlead, lekker even een uptempo stampertje, zo wil ik er wel meer horen. Only Scars Remain voldoet hier wel aan, terwijl ook Wonderful Life z'n krachtige momenten kent.

Nummers die me wat minder liggen - vooral vanwege een wat gezapig gehalte - zijn Astronaut en Seemingly, terwijl The Narrow Sleep een beetje op het randje balanceert. Enerzijds een tikje cheesy, anderzijds toch ook wel met een donkere melancholieke ondertoon hik ik bij deze op twee gedachten. Afsluiter My Reternity trek ik dus echt niet, ik begrijp ook niet waarom je voor zo'n spetterend rock / metal-album kiest voor een akoestisch slotakkoord. Maar goed, dat is mijn mening.

Al met al blijft mijn conclusie hetzelfde als ruim drie jaar geleden: de variatie die Reternity brengt zorgt er voor dat ik niet alle tracks even goed weet te waarderen. De basis is dik in orde, deze muzikanten weten verdomd goed waar ze mee bezig zijn. De afwisselende insteek valt ook zeker te prijzen, de melodieuze metal wordt retestrak uitgevoerd, en last but not least is de productie dik voor mekaar. Liefhebbers van moderne, toegankelijke metal mogen Cosmic Dreams echt niet missen!

Stefan - vocals, keyboards

Carsten - guitars, keyboards

Oskar - guitars

Duste - bass

Conner - drums