Loading...

Ripsaw - Raise My Glass

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-04-2018

Tracklist

01. Sohtym
02. Skullbash Brotherhood
03. Thrash Attack
04. Toxic Waves
05. Raise My Glass

Ripsaw maakte in 2008 naam door zich via de Wacken Metal Battle een plaats te verwerven op dat vermaarde festival. Daarna werd driftig opgetreden, vooral in Nederland, en gewerkt aan een debuutalbum. Bulletgroove verscheen in 2011, maar niet lang daarna werd het toch wel wat stiller rond de band. Ik denk dat ik niet de enige ben die de Noord-Limburgse thrash metal-formatie daarna uit het oog verloren is.

Totdat begin 2018 weer een teken van leven verschijnt: een splinternieuwe EP met de titel Raise My Glass. In het verleden kon Ripsaw me met hun groovende party-thrash wel bekoren, dus ik ben wel benieuwd naar de vier nieuwe nummers - Sohtym blijkt niet meer dan een intro - die de band ons anno 2018 voorschotelt. Volledig opgenomen, gemixt, gemastered en geproduceerd door de inmiddels tot een trio gekrompen band zelf, staat Ripsaw er gewoon weer (bijna) helemaal alleen voor.

Raise My Glass verschijnt met de hulp van RVPrecords, dat een half jaar geleden ook al beide EP's uit het verre verleden opnieuw uitbracht. Gelukkig is het enthousiasme bij het trio muzikanten onverminderd aanwezig, zodat de nummers lekker fel uit de speakers knallen. In puur muzikaal opzicht is er nauwelijks iets veranderd, de groovende metal a la Machine Head en Pantera klinkt prettig toegankelijk en nodigt uit om met hoofd, armen en benen lekker mee te bewegen.

Vooral Thrash Attack beukt en groovet er lekker op los, en zal samen met het afsluitende titelnummer Raise My Glass mijn favorietjes blijken van deze EP. Daarnaast denk ik dat het meer opgefokte Toxic Waves bij uitstek geschikt zal zijn als live-knaller. Het lijkt me lekker meebrullen met de schuurpapieren stem van Peter Rovers. Nadeel van deze track vind ik dat het wel heel erg opvalt hoe kaal de muziek klinkt met maar één gitarist, vooral tijdens de solo's.

Skullbashing is de metal van Ripsaw wat mij betreft niet (meer), daarvoor is deze muziek te weinig eigen, en horen we tegenwoordig wel heel veel bands in deze stijl musiceren. Wel denk ik dat de band met dit materiaal opnieuw een stevige live-reputatie kan gaan opbouwen, want dit lijkt me bij uitstek muziek voor een feestje.

Peter Rovers - Bass, vocals

Allan Gilissen - Drums

Ruud Strijbosch - Guitars