Loading...

Rise Of The Wood - First Seed

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-09-2019

Tracklist

01. Red Snake
02. Hell Yeah
03. After This I'll Never
04. Slab City
05. Hyperspeed
06. The Dark
07. Loner Jack
08. Liberate
09. War Inside
10. Rise Of The Wood
11. Faded Horizon

In de zomer van 2016 hoorde ik voor het eerst van Rise Of The Wood, een heavy rock/stonerband afkomstig uit het Westland. In die periode verschenen via soundcloud en youtube wat singles, met de belofte van meer. Vervolgens ben ik de band weer vergeten moet ik heel eerlijk bekennen. Dat 'meer' blijkt alsnog ruim een jaar later verschenen, en wel in de vorm van debuutalbum First Seed. Het toeval heeft me een handje geholpen om Rise Of The Wood alsnog onder de aandacht te brengen.

Hoewel ik het hier dus even ga hebben over een album dat al bijna twee jaar geleden is uitgebracht, vind ik de muziek hier te lekker om links te laten liggen. De eerste twee tracks van het album waren de twee singles van destijds. Red Snake en Hell Yeah zijn twee opzwepende rockers, met lekker vet aangezet gitaarwerk en al even vet groovende ritmes. De gitaren ronken aangenaam de gehoorgangen binnen, de rauwe vocalen passen hier perfect bij, terwijl de grooves van de ritmesectie uitnodigen om de beentjes van de vloer te lichten; stilstaan of -zitten is geen optie! Ook nummers als Slab City (cowbell!), The Dark (neigt met z'n riffs wat meer naar metal) en War Inside rossen de vouwen uit je strak gestreken pantalon.

Dat de band ook met een slepend tempo en een dreigende atmosfeer uit de voeten kan wordt bewezen met After This I'll Never, en het doomy begin van Hyperspeed (die titel zet je in eerste instantie echt op het verkeerde been, haha). Rise Of The Wood musiceert weliswaar niet zo log en zwaar als veel 'soortgenoten', maar ik vind dit toch verdomd lekker klinken. Zie het maar als een soort zware blues, lekker melancholisch. Loner Jack en Rise Of The Wood (het nummer dus) gaan ook die kant op, met nog meer de nadruk op het sterke snarenwerk; naast de gitaren doet ook de bas zich hier gelden! Door als afsluiter te kiezen voor het intieme Faded Horizon benadrukt de band nog even van meerdere markten thuis te zijn.

Voor mij is First Seed dus een uitermate onderhoudend album gebleken; sowieso weet ik wel raad met stoner en aanverwante verschijnselen. De afwisseling tussen beukende tracks en meer slepend, atmosferisch materiaal heeft dit vijftal goed in de vingers. Dat moet op het podium wel tot het nodige feestgedruis leiden! Ik hou Rise Of The Wood zeker in de gaten vanaf nu; beloofd!

Nol van Vliet - Vocals

Jeff Teunissen - Guitar

Ronald Boonstra - Guitar

Alex Wijnhorst - Bass

Erik Stolze - Drums