Loading...

Rising Storm - The State Of Being

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-02-2023

Tracklist

01. Illusive
02. Furious
03. Solid
04. Amorphous
05. Scorched

Rising Storm, ik had er wel eens van gehoord, maar bij het binnen komen van deze promo gingen niet direct bellen rinkelen. Opgericht in 2007 of 2008 - daarover zijn de geraadpleegde bronnen het niet eens - zette de Berlijnse band zich op de kaart met achtereenvolgens EP Initium (2010) en langspeler Tempest (2013). Vervolgens trad een lange periode van stilte in, voordat de band zich in de loop van 2022 weer meldde met diverse nieuwe singles en video's, uitmondend in de EP The State Of Being.

Hierop word ik verrast met krachtige eigentijdse metal, die ook voorziet in een pakkende touch. Die kracht zit 'm in de hedendaagse aanpak van de muziek. Heavy metal is in de basis generiek en 'old school', ik vind het dan ook erg interessant dat daar een nieuwerwetse slinger aan wordt gegeven. Dat is namelijk wat Rising Storm doet in mijn beleving.

Illusive is de opener die je direct dwingt om mee te bewegen met deze muziek. Aanstekelijk is hier echt de sleutel, met dank aan een onontkoombare groove en een swingende ritmesectie. Vooral aan de dwingende baslijnen is niet te ontkomen. Het volgende nummer Furious is inderdaad precies dat, een krachtige uitbarsting van metal-geweld, en ondanks dat nog altijd verdomd catchy. Zeker bij dit nummer is stilzitten geen optie, headbangen verplicht, en na beluistering van de complete EP is die repeat-knop woest aantrekkelijk.

Solid is dan het intermezzo dat leidt naar Amorphous, waarin opnieuw een voorname rol is weggelegd voor de behoorlijk aanwezige basgitaar, die een heerlijke groove-basis legt. Het nummer doet een beetje nu-metal-achtig aan, met afwisseling van stevig doorstampende stukken en melodieuze fragmenten. Afsluiter Scorched is het onbetwiste hoogtepunt van deze EP, een tien minuten durend avontuur doorheen authentiek-getinte prog-metal. Van opzwepend via een intiem middenstuk weer opbouwend naar een knallende climax, je kent het wel verwacht ik. Qua insteek niet echt verrassend, maar de uitvoering is zodanig sterk dat ik dit zeker kan waarderen!

Met meer van dat laatste moet er zeker een plaats zijn voor Rising Storm binnen het volle en brede metal-landschap. De compositorische en muziektechnische vaardigheden zijn daarvoor zonder meer aanwezig. Maar dan zal de band echt wel frequenter met materiaal voor de dag moeten komen, ant een pauze van negen jaar is funest in deze vluchtige tijden. Ik hoop dan ook dat Rising Storm dit momentum weet te grijpen.

Erik Haus - drums

Karl Bormann - bass, vocals

Tobias Alexander - guitar, vocals