Loading...

Ritual Sacrifice - When Hope Is Pain

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-07-2021

Tracklist

01. When Hope is Pain
02. Once Precious Life
03. Inhuman
04. The Shape of Rage
05. Drop Dead
06. Empty Churches
07. Where is God?
08. Speaking in Tongues
09. Sleep Without Dreams
10. Less Than Nothing
11. This Other Self
12. Final Exit
13. Open Wound

Ritual Sacrifice uit Rhode Island USA werd opgericht in 1988 en bracht van 1989 tot 1994 vijf demo's uit. Daarna nam de band z'n debuutalbum When Hope Is Pain op in 1995. Omdat hun label failliet ging, bleef het album heel lang op de plank liggen, totdat de band zelf het album in 2018 digitaal beschikbaar stelde op hun bandcamp-pagina. Nu, in 2021, komt het verloren gewaande album uit op CD. When Hope Is Pain werd opgenomen in de Triad Studios met Tony Ricci (Godless Rising, Vital Remains). Het album bevat uitgebreide liner notes van leadgitarist Bill Pincins. Gitarist Mike Longworth speelde 15 jaar bij Prong (als bassist) nadat Ritual Sacrifice in 1996 uit elkaar ging.

Het album When Hope is Pain bevat dertien furieuze en nogal technische thrash metal nummers. Ritual Sacrifice is volgens de bio altijd vergeleken met bands als Cynic en False Prophet enerzijds, en Slayer en Dark Angel anderzijds. Buiten deze Amerikaanse voorbeelden wil ik daar zelf de bekende bands uit de Duitse school nog wel bij halen, denk dan met name aan Destruction en Kreator. Dit omdat Ritual Sacrifice er van origine een verre van cleane stijl op nahoudt.

Als je van niet altijd even snelle, maar wel furieuze thrash metal houdt, dan is dit album iets voor jou. De riffs, licks en leads van het gitaristenduo Pincins en Longworth zijn om de vingers bij af te likken. Ook de basgitaar laat zich duidelijk horen, absoluut een pre als wisselwerking met het felle gitaargeluid en de krijsende zangstem van Jim Otis. Drummer John Skaare houdt het boeltje doorheen alle tempowisselingen en technische hoogstandjes vakkundig bij elkaar, en weet daarnaast elk mogelijk open gebleven gaatje nog dicht te tikken.

Het album begint niet al te snel, en overtuigt vanwege de technische vaardigheden. Tijdens Inhuman (toeval?) moet ik een beetje aan Death denken, en ja, daar zijn toch ook wel wat raakvlakken mee te bedenken. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor afsluiter Open Wound, dat ik zou omschrijven als een mix van Death en Slayer. Achteraf bedenk ik me dat dat best een adequate omschrijving van de muziek van deze band zou kunnen zijn. Want Ritual Sacrifice blijkt toch geen pure thrashband. Luister bijvoorbeeld ook maar eens naar (het begin van) Empty Churches, dat wel degelijk ook death metal-trucjes laat horen (en me zelfs een beetje aan Morbid Angel doet denken).

Ik vind dit album echt zo'n geval van: wat als When Hope Is Pain daadwerkelijk in 1995 zou zijn verschenen? Weliswaar zaten we toen midden in de grunge, maar dit album moet toch echt opgevallen zijn. De death / thrash-mix was toen weliswaar al niet meer vernieuwend, maar wordt hier wel verdomd strak en heftig uitgevoerd. Ik vind When Hope Is Pain echt een heerlijk album om te beluisteren, waarbij ik inderdaad wel aan 'vroeger' moet denken. Maar ook anno 2021 kan dit er nog prima mee door!

Jim Otis - vocals

Bill Pincins - guitar

John Skaare - drums

Rob Shultz - bass

Mike Longworth - guitar