Loading...

Saber Tiger - Bystander Effect

Gepost in Reviews door Peter van der Wielen op 11-05-2018

Tracklist

01. Dying Breed
02. Sin Eater
03. Act Of Heroism
04. Dreadout
05. One Last Time
06. Just-World Hypothesis
07. What I Used To Be
08. Shameless
09. An Endless End - Another Time
10. Devastation Trail
11. Afterglow
12. Ship Of Theseus (bonus)
13. First Class Fool (bonus)
14. Sin Eater (2013 Demo) (bonus)
15. What I Used To Be (2013 Demo) (bonus)

De Japanse band Saber Tiger bestaat al sinds 1981! Zijn toen ook niet landgenoten als Loudness en Anthem begonnen? Doordat Saber Tiger vanuit een wat afgelegen locatie opereert, een van de noordelijke Japanse eilanden Hokkaido, en de geschiedenis vele line-up wisselingen kent, zijn ze uiteindelijk nooit echt doorgedrongen in de rest van de wereld. Wereldberoemd zijn ze in Japan, helaas nog niet echt daarbuiten.

Bystander Effect is het veertiende album van de Japanners, dat oorspronkelijk in 2015 in het thuisland verscheen. Een paar jaar later is de band (eindelijk) opgepikt in Europa, zodat Bystander Effect er voor moet gaan zorgen dat Saber Tiger ook buiten Japan voet aan de grond moet gaan krijgen. De band heeft dan inmiddels ook in Europa gespeeld. De laatste jaren zijn ze dan ook productiever geweest, wat uiteindelijk geleid heeft tot deze plaat.

Ik moet zeggen, ik lees niet altijd de info die we krijgen bij elke te reviewen plaat. Daarom was ik uiteindelijk toen ik deze had gelezen verbaasd dat het hier om een Japanse band gaat. Het grote manco van de meeste Japanse zangers is hun uitspraak van de Engelse taal. In dit geval moet ik toegeven dat de vocalen van Takenori Shimoyama me meer dan verbaasd hebben.

Niet alleen de zanger heeft me verbaasd, uiteindelijk is het hele album me positief bevallen. De band speelt technische power metal met flarden thrash en prog. Op de versie die ik heb ontvangen staan enkele extra nummers, vier ervan zijn origineel met Japanse teksten, daarnaast een akoestisch nummer (Ship of Theseus) en een heruitgave van een van de bands klassiekers First Class Fool.

Zoals ik al eerder vermeldde was ik zeer aangenaam verrast door deze Japanners. Ik zou Bystander Effect dan ook zeker een kans geven!

Yasuhiro Mizuno - Drums

Yasuharu Tanaka - Guitars

Takenori Shimoyama - Vocals

Akihito Kinoshita - Guitars

Hibiki - Bass