Loading...

Sacred Reich - Surf Nicaragua [tape reissue]

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 02-12-2023

Tracklist

01. Surf Nicaragua
02. One Nation
03. War Pigs [Black Sabbath cover]
04. Draining You of Life
05. Ignorance [Live]
06. Death Squad [Live]

Ik was om meerdere redenen blij dat Sacred Reich in 2019 kwam met hun comeback-album Awakening. Eentje daarvan was dat ik eindelijk mocht gaan schrijven over mijn misschien wel favoriete Amerikaanse thrashband van eind jaren '80. Hoewel dat album dik in orde was, mag de band wat mij betreft blijven teren op hun oude roem. De eerste optredens in Eindhoven zal ik nooit vergeten.

Ik grijp deze heruitgave (op tape!) dan ook aan om eens even lekker over vroeger te kletsen. Weliswaar had Sacred Reich debuutalbum Ignorance al in 1987 uitgebracht, maar op dat album was nog niet de typerende eigenheid van de band te horen (Sacred Reich werd - in muzikaal opzicht - niet helemaal onterecht weggezet als Slayer-kloon) zoals dat op de releases daarna zou blijken. Dat kwam wel naar voren tijdens de goed ontvangen optredens in Europa. Waarna in allerijl nieuw materiaal moest worden uitgebracht om het momentum vast te houden.

De EP Surf Nicaragua werd daarmee een tussendoortje met een tweeledig gezicht. Enerzijds was er de gedachte aan een commerciële haastklus, maar aan de andere kant was er wel het eerste nieuwe werkstukje waarop de band z'n ware aard liet horen. De enorm geëngageerde teksten kregen volop de ruimte, en werden voorzien van heerlijk pakkende thrash metal, die net een beetje anders klonk. Ondanks dat er maar twee nieuwe nummers te horen waren is deze EP te beschouwen als een thrash-klassieker; dat momentum heeft de band perfect weten te pakken!

Titelnummer Surf Nicaragua mag zo'n beetje gelden als het beste, meest bekende nummer van de band, dat nooit meer op de setlist mag ontbreken. In de basis snelle, ziedende thrash, afgewisseld met dynamisch sterke, langzamere passages. Het lange instrumentale midden-gedeelte met verwijzingen naar 'klassieke surf-muziek' mag je natuurlijk met een vette knipoog nemen, maar werkt wonderwel. Ook live! Hey! One Nation is een bedachtzamer nummer, ook met genoeg afwisseling, waarvan de tekst me enorm aanspreekt. Sterker nog, dat zou elk zelfdenkend wezen moeten doen.

Dat waren de twee op dat moment nieuwe tracks. War Pigs is uiteraard een eigen vertolking van de Black Sabbath-klassieker. Tekstueel passend bij Sacred Reich, en de uitvoering is lekker vlot. Draining You Of Life is een remake van het titelnummer van de allereerste demo, en laat goed horen waar de band vandaan komt. Om de release nog wat extra inhoud te geven zijn ook nog twee live-tracks toegevoegd, beide van nummers van het debuut Ignorance. Overigens is Death Squad een van mijn favoriete Sacred Reich-nummers.

Surf Nicaragua mag denk ik wel beschouwd worden als de doorbraak van Sacred Reich, in elk geval in Europa; zeker in Nederland! In het kielzog hiervan kwam de band in 1989 met de live-EP Alive At The Dynamo (qua titel niet helemaal correct, maar ach) waarop vier nummers prijken die de band op 15 mei speelde op Dynamo Open Air (op de kunstijsbaan!). Ook deze vond lokaal gretig aftrek, maar wordt helaas genegeerd in het kader van heruitgaven. In 1990 was het tijd voor (in mijn beleving) magnum opus The American Way, maar daar over misschien binnenkort meer!

Phil Rind - Vocals, Bass

Jason Rainey - Guitars

Wiley Arnett - Guitars

Greg Hall - Drums