Loading...

Sadness - Ames De Marbre

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-07-2018

Tracklist

01. Ames de Marbre
02. Lueurs
03. Tristessa
04. Opal Vault
05. Tears of Sorrow
06. Red Script
07. Antofagasta
08. Red Script
09. Eodipus
10. Disease of Life
11. Face of Death
12. Y
13. The Lost Colors
14. Outro

Geheimen bewaren, laat dat maar aan Zwitsers over. Zo hebben ze ook de band Sadness lang voor mij verborgen weten te houden. Dit gezelschap kwam samen in 1989 en was actief tot 1998. In die periode verschenen in chronologische volgorde twee demo's, twee langspelers en een EP. Van het debuutalbum uit 1993, Ames De Marbre (marmeren zielen) is nu een uitgebreide heruitgave verschenen, en ben ik met terugwerkende kracht erg blij dat ik alsnog met deze band kennis heb gemaakt.

Behalve natuurlijk het album zelf zijn ook de eerste twee demo's Y (1991) en Eodipus (1992) aan deze heruitgave toegevoegd. Zo kun je mooi de ontwikkelingen volgen die de band in de eerste jaren van het bestaan doormaakte. In den beginne geïnspireerd door het occulte van Hellhammer, vroege Celtic Frost en andere black metal bands uit de eerste golf; aan de andere kant zwaar geworteld in doom / death metal, en later zwaar beïnvloed door gothic metal. Debuutalbum Ames de Marbre is daarmee een aangename mix van doom, death, black en gothic metal geworden. Deze progressie vertoont daarmee wel een beetje overeenkomsten met bekendere acts als Samael en Tiamat; en Hellhammer/Celtic Frost zelf ook natuurlijk.

Wat ik vooral aantrekkelijk vind in de muziek van Sadness, is die mix van verschillende stijlen. Met de wortels in de extreme metal, vooral black en doom, die nog goed terug te horen zijn, is de ontwikkeling richting een soort van dark-metal, gothic, met zelfs new wave-invloeden een prachtig muzikaal avontuur. De band slaagt er in een enorm naargeestige sfeer neer te zetten zonder al te log of zwaar te musiceren. Albumopener en titelnummer Ames De Marbre, en ook daarna Lueurs zijn direct van die bezwerende nummers waarvan de rillingen me over de rug lopen, zonder dat ik er precies de vinger op kan leggen waar 'm dat nou in zit. En dat vind ik knap.

De nadruk ligt dan ook op de enorm sfeervolle nummers, die niet per se in klassieke metal-elementen gedrenkt zijn. Natuurlijk horen we regelmatig distorte gitaren voorbijkomen, maar net zo gemakkelijk clean of akoestisch gitaarwerk, ingetogen percussie, strijkers en macaber klinkende geluidseffecten en samples. Ook de vocalen gaan tot uitersten, van intens gekrijs via gesproken woord tot intiem gefluister, van zowel man als vrouw; al naar de sfeer verlangt uiteraard.

Met name in de langere composities Tears Of Sorrow en Red Script, zeker zo na elkaar geplaatst op het album, kan ik mij helemaal verliezen. Heerlijk ontspannen mij laten onderdompelen in de mysterieuze geluiden en de indringende sfeer die worden voorgeschoteld. Hoewel qua muzikale invulling behoorlijk verschillend ligt in de vereniging van die schijnbare uitersten juist de kracht van Sadness wat mij betreft. Zoals ik al zei: een heerlijke kennismaking! Ik ben dan ook benieuwd geworden naar wat de band hierna nog heeft uitgebracht, en ga dat materiaal ook zeker opzoeken.

Claude Lugon - Drums

Phillippe Riand - Guitars, Piano

Stéphane Rössli - Guitars, Vocals

Andre Zuffrey - Bass, Vocals