Loading...

Sanhedrin - The Poisoner

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-03-2019

Tracklist

01. Meditation (All My Gods Are Gone)
02. Wind On The Storm
03. Blood From A Stone
04. The Poisoner
05. The Getaway
06. For The Wicked
07. Saints And Sinners
08. In From The Outside

Wanneer ik op voorhand al de volgende ingrediënten zie: label Cruz Del Sur, en een nog relatief nieuwe Amerikaanse band die (naar eigen zeggen) old school heavy rock/metal brengt met een epische en doomy grondslag, kan ik de muziek al bijna horen. Gelukkig is dat te gemakkelijk, en valt er nog wel wat meer te vertellen over Sanhedrin, de band waar ik het hier over ga hebben.

Sanhedrin is opgericht in 2015, waarna al snel EP Sanhedrin en debuutalbum A Funeral For The World in eigen beheer werden uitgebracht. 'No rest for the wicked', want na anderhalf jaar, en een deal met het al genoemde label, verscheen in februari van dit jaar het tweede album: The Poisoner. Dit is mijn kennismaking met deze band, waar ik dus best nieuwsgierig naar was. Overigens is het debuutalbum vorig jaar ook opnieuw, en dus beter verkrijgbaar, uitgebracht.

Het powertrio heeft wel een 'unique selling point' in huis, in de vorm van zangeres (en bassiste) Erica Stoltz. Het is weliswaar even wennen om vrouwelijke zang bij dit soort old school metal te horen, maar uiteindelijk geeft het Sanhedrin wel die eigen smoel. Wat bij een eerste beluistering ook direct opvalt is de sobere, karige productie. Ongetwijfeld een gruwel voor de hedendaagse liefhebber die met de verwende oortjes gewend is aan een hoogstaande kwaliteit, maar ik vind een dergelijke productie een onmisbaar onderdeel van de neergezette sfeer.

Want dat is mijn beleving toch waar Sanhedrin (en overigens veel gelijkgestemde bands) het van moet hebben. Niks ten nadele van de kwaliteiten van de muzikanten, want deze heerlijk oubollige metal is zeer adequaat in elkaar gesleuteld. Maar de grootste aantrekkingskracht is voor mij toch echt die ouderwetse, wat onbeholpen atmosfeer. Deze doet me altijd denken aan de donkere NWOBHM-bands van zo'n beetje midden jaren '80.

Ik ben dan ook direct vanaf opener Meditation (All My Gods Are Gone) verkocht. Zeker de langere composities (titelnummer The Poisoner, afsluiter In From The Outside) van het album spreken me aan, omdat juist die enorm aantrekkelijke sfeerstukken bevatten. Maar ook vlotte metaltracks als Wind On The Storm, Blood From A Stone en The Getaway zijn prima te behappen. De muziek doet me dan bij vlagen denken aan Judas Priest bijvoorbeeld, vooral dat gitaarwerk.

Ik denk dat The Poisoner wel gewaardeerd gaat worden door de specifieke liefhebbers van deze metalsoort, zoals zovele typerend voor wat dit label uitbrengt. Niet dat ik alles blindelings aanbid wat daar vandaan komt, maar Sanhedrin vind ik dan wel weer raak.

Erica Stoltz - Bass, Vocals

Jeremy Sosville - Guitars, Vocals

Nathan Honor - Drums