Loading...

Saturnalia Temple - Gravity

Gepost in Reviews door Edwin Enklaar op 21-03-2020

Tracklist

01. Tordyvel
02. Saturnalia Temple
03. Gravity
04. Elyzian Fields
05. Between The Worlds
06. Bitter Taste
07. Oannes
08. Alpha Drakonis

Saturnalia Temple werd in 2006 opgericht in Stockholm. De band bracht een handjevol albums en ep's uit die nogal moeilijk voor één reviewersgat te vangen zijn.

Grof gezegd zou je kunnen denken dat er ergens op een afgelegen, desolaat oord een middeleeuwse ruïne in de bossen verborgen is. Daar kwam op een Walpurgisnacht in het verleden een mysterieus genootschap bij elkaar dat tijdens een enigmatisch ritueel hun meegebrachte specerijen in een zwartgeblakerde ketel vermengde met vers geoogst maagdenbloed. Het goedje dat sudderde, bracht na enkele uren occulte rock, stoner rock en black metal samen als een soort benevelde anti-drieëenheid waarmee Saturnalia Temple aan de haal ging. Een aantal vreemde werkstukken dat aan de geluidsdragers werden toevertrouwd waren een feit geworden.

Gravity is daarin niet anders. Het is een uiterst merkwaardig album waarin deze invloeden een bevreemdende uitwerking vinden. Het lijflied Saturnalia Temple dat na een kort intro zich binnen negen minuten om je heen kronkelt is vrij klassieke occulte rock waar de bekende retro-ingrediënten van dat genre zeer herkenbaar zijn. Dat verandert met het titelnummer. Dat herbergt weliswaar dezelfde stijl. Maar omdat het voorzien is van een black metal-achtige schuurpapieren stem, verandert het karakter drastisch. Onbedoeld wordt het raadselachtige sfeertje afgeworpen en verandert het in iets lachwekkends.

Dat wordt anders in het stemmige Between The Worlds. Dat sleept zich op monotone wijze voort en met alle bijkomende effecten levert dat een ouderwets kosmische Hawkwind-achtige trip op. Heel spacey en heel fraai gedaan. Op Bitter Taste wordt een doom/stonerkaart getrokken. Het is een leuke combinatie maar desondanks gebeurt er te weinig om het boeiend te houden. Het is wel iets waar wellicht meer in had gezeten.

Zo is Gravity beslist geen alledaagse luisterervaring. De nieuwsgierigheid overwint wat mij betreft de negatievere kanten van de plaat. Wie weet valt dat in de juiste stemming nog op zijn plek. Andere passages overtreffen juist de verwachting en werken zeer sterk op de gemoederen. Saturnalia Temple levert daarmee een werkstuk af dat best een paar kansen mag krijgen van de luisteraars.

Tommy Eriksson - Vocals, Guitars

Peter Karlsson - Bass

Kennet Granholm - Drums