Loading...

Sense Vs Sanity - Out Of The Void

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-04-2013

Tracklist

01. A Spirit Dissolved
02. Out Of The Void
03. Disposable
04. Trust
05. Never Enough
06. Rekindled Fire
07. Taking The Reigns
08. The Path
09. Another Me
10. A Spirit Regenerated
11. Another Me (akoestische bonus track)

Sense Vs Sanity is een melodieuze death metal band uit Friesland, als project opgestart door multi-instrumentalist Sander Stegeman na het uiteenvallen van de band Posthuman. De eveneens Friese band Disintegrate loopt daarnaast ook nog als een rode draad door de bio van Sense Vs Sanity, want dat is de band waar Stegeman als bassist deel van uitmaakt, en waarvan hij drummer Joran Dijkstra bereid vond hem in z'n nieuwe band bij te staan. Daarnaast verzorgt toetsenist Danny Boonstra het artwork voor het album. Platenbaas Tom de Wit (het nieuwe album verschijnt bij Layered Reality) maakt het studioproject compleet door voor wat orkestratie en extra vocalen te zorgen.

In 2010 werd al een debuut EP Into The Void uitgebracht, op 13 april aanstaande verschijnt het eerste volledige album met de naam Out Of The Void. Naast genoemde partners in crime werden ook nog wat gasten bereid gevonden om een bijdrage te leveren. Een volledig overzicht daarvan is hieronder te vinden. Hoewel puur begonnen als studioproject heeft Stegeman inmiddels ook muzikanten gevonden om hem op het podium te vergezellen, later zal Sense Vs Sanity dan ook live op de vaderlandse podia te bewonderen zijn (om te beginnen overmorgen tijdens de cd-presentatie in Leeuwarden!).

Het openingsnummer A Spirit Dissolved is een grotendeels instrumentale introductie die met behulp van een stukje gesproken tekst het thema van het album uiteenzet. Aansluitend volgt het zware titelnummer Out Of The Void; death metal georiënteerd, lekker gitaarwerk en met een paar behoorlijk verrassende wendingen. De meerstemmige vocalen geven, naast de al opzwepende zang van Stegeman zelf, het nummer een extra boost.

Disposable (geinig introotje) lijkt me wat melodieuzer en toegankelijker, zeker na het heavy titelnummer. Het is een iets meer rechttoe rechtaan nummer met een lekker headbangtempo, het neigt meer naar de Zweedse melodeath stijl. De cleane zang met de herhalende zin naar het einde toe gaat me op een gegeven moment vervelen, maar verder is het dus een lekker nummer. Ook Trust en Never Enough vormen even later weer zo'n mooi 'duo'; Trust is wat heavier en beukender, Never Enough bevat meer melodie in het gitaarwerk, lijkt qua tempo wat toegankelijker en heeft een vrij catchy refrein.

Taking The Reigns laat daarna wat extra toetsenwerk horen, dat bijdraagt aan een licht progressief aspect in de muziek. Zeker in combinatie met de tempo- en sfeerwisselingen (fijne breakdown!) komt dit de variatie op het album ten goede. De toetsen komen op The Path helemaal goed tot hun recht en zorgen voor een subtiele bombastische touch. Ondertussen denderen drums, grunts en gitaren lekker verder. Ook hier goeie variatie in tempo, met een log middenstuk en ruimte en aandacht voor solo's. Fijn nummer.

Another Me grijpt terug op de gesproken tekst in het intro, en is een redelijk toegankelijk, want melodieus nummer; zeker niet te hard. Al luisterend zit ik me af te vragen hoe de akoestische versie van dit nummer aan het eind van het album zou kunnen gaan klinken. En vraag ik me af waar ik de tekst eerder heb gehoord … Die akoestische versie vind ik knap gedaan. Het wordt niet voor niks altijd gezegd dat een goed nummer ook in deze setting overeind moet kunnen blijven qua kracht en emotie; bij deze dus!

Sense Vs Sanity, de eerder uitgebrachte EP en dit album Out Of The Void vormen voor de maker een belangrijke uitlaatklep in belangrijke fases en gebeurtenissen in z'n leven. De tweestrijd en emoties komen in een aantal nummers goed tot uiting, en leveren daarnaast fijn beluisterbare muziek op. Goede variatie tussen hardere en melodieuzere stukken, een goed geplaatste tempowisseling op z'n tijd; en vooral een adequate en technisch goed uitgevoerde invulling. Sander Stegeman levert wat mij betreft een prima visitekaartje en een heel aangenaam album af.

Sander Stegeman - zang, gitaar, bas

Joran Dijkstra - drums

Tom de Wit - orkestratie

Gastbijdragen:

Richard Sjunneson - zang op Out Of The Void

Joop de Rooij - synths, orkestraties op Taking The Reigns, The Path

Jord Otto - gitaarsolo op Out Of The Void

Mendel Bij De Leij - gitaarsolo op Disposable

Bert Heerink - zang op Another Me

Marjan Welman - zang op een Another Me (Akoestische bonus track)

Andi Kravljaca - zang op een Another Me (Akoestische bonus track)