Loading...

Sic zone - Bear The Consequences

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-12-2013

Tracklist

01. Uncompromising
02. Lord of Chaos
03. The Day You're Gonna Die
04. Coma
05. Falling Lost I
06. Falling Lost II
07. My Control
08. Untrue
09. Sweat Person
10. No one said it would be easy
11. Stale (Live)

Angry music for angry people

Sic Zone lijkt een nieuwe metalband afkomstig uit Duitsland, en vermeldt als bouwjaar dan ook 2013. Maar als A-Rise heeft de, dan nog weinig opzienbarende death metalband, sinds 1999 al de nodige kilometers gemaakt. In 2004 en 2007 verschenen al twee albums, waardoor het splinternieuwe Bear The Consequences eigenlijk A-Rise album nummer drie zou kunnen zijn. Een herziening van de muzikale insteek deed de band echter besluiten om ook voor een nieuwe naam te kiezen, dus hier is het debuutalbum van Sic Zone.

Die vernieuwde muzikale inzichten leiden er in elk geval toe dat de muziek van Sic Zone zich eenvoudig laat omschrijven, dan wel vergelijken. De band houdt zich anno 2013 bezig met moderne, beukende groove metal a la Machine Head, maar dan behoorlijk eendimensionaal. De muziek is moddervet geproduceerd, waarbij men zich vooral heeft gericht op het (bas)drumgeluid. Dat dendert dan ook constant de naden uit je kleren, maar staat daarbij wel in de weg dat het voor de rest nog spannend kan worden.

Ook het gitaargeluid en de gekunstelde zang klinken aardig uit de kluiten gewassen, maar daarmee weinig naturel en zo opgepompt, dat ik me afvraag hoe de band dit ooit in een live-situatie moet reproduceren. Klinken doet het dus wel, als de spreekwoordelijke klok zelfs, maar spannend qua muzikale insteek of compositorisch vernuft vind ik het allemaal niet.

Ander minpuntje vind ik de vocalen. Wanneer de zanger niet grunt maakt hij gebruik van een wat hees fluisterend geluid, dat me na een paar nummers best begint te irriteren. Enerzijds klinkt het wel creepy, en in combinatie met het gekrijs tussendoor ook wel afwisselend, maar ik hoor bij deze spierballenmetal toch ook wel graag stoere vocalen.

Echte minpunten reken ik voor het tenenkrommende Falling Lost I. Een ballad-achtig nummer dat zo nietszeggend doorneuzelt dat dit echt onder de maat is. Elk beginnend bandje moet nog tot beter in staat worden geacht. Kortom: behalve het werkelijk dikke totaalgeluid, waardoor de muziek zich in elk geval aan je opdringt, heb ik niet bijzonder veel positiefs te melden over Sic Zone. Elke woordspeling over de te dragen consequenties laat ik hierbij met genoegen liggen.

PY – vocals, guitars

Morbid – guitars

Chico – bass

KY – drums, percussion