Loading...

Slower - Slower

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-02-2024

Tracklist

01. War Ensemble [Slayer cover]
02. The Antichrist [Slayer cover]
03. Blood Red [Slayer cover]
04. Dead Skin Mask [Slayer cover]
05. South Of Heaven [Slayer cover]

Slayer! - but Slower

Slower is een doom metal supergroep, volledig gewijd aan het coveren van Slayer, maar dan langzaam. De volledige line-up bestaat uit zes grotere spelers uit de internationale stoner- en doom metal scene: gitarist Bob Balch van Fu Manchu, drummer Esben Willems van Monolord, bassist Peder Bergstrand van Lowrider, bassist Scott Reeder van Fireball Ministry (ook ex -Kyuss), zangeres Laura Pleasants van Kylesa, en zangeres Amy Barrysmith van Year Of The Cobra. Gezamenlijk hebben ze debuutalbum Slower gefabriceerd; deze bevat vijf volledig opnieuw uitgevonden Slayer-klassiekers, zwaarder en trager dan ooit, voorzien van de meeslepende, etherische vocalen van de frontvrouwen van Kylesa en Year Of The Cobra.

Uiteraard was ik enorm benieuwd naar hoe Slayer als doomband geklonken zou kunnen hebben. Op voorhand spraken van de hier aanwezige titels Dead Skin Mask en South Of Heaven me het meest aan, zeker omdat dat al niet Slayer's snelste nummers waren. Dat maakt aan de andere kant natuurlijk ook nieuwsgierig naar wat Slower van Angel Of Death, Raining Blood of ouder / sneller werk gemaakt zou kunnen hebben. Hell Awaits zou dan mijn ultieme verzoeknummer zijn denk ik. Misschien is dat nog iets voor de toekomst? Ik heb eerlijk gezegd geen idee of dit iets eenmaligs is, of dat Slower nog verdere toekomstplannen heeft.

Okay, The Antichrist dateert natuurlijk al van Slayer's debuut Show No Mercy, en misschien is dat dan juist de meest bijzondere versie hier. Want het van oorsprong kortste nummer (nog geen drie minuten) heeft hier een sludgy doom-bewerking gekregen die ruim acht minuten duurt. En ja, dat vind ik best gaaf. Hier is het origineel ook het meest losgelaten om een geheel eigen invulling te geven; zo is een behoorlijk lang atmosferisch middengedeelte ontstaan dat ik in combinatie met de donkere riffs en donderende ritmesectie erg sterk bedacht vind. En dan mag je ook nog bedenken dat War Ensemble is opgerekt tot ruim tien minuten!

Hoe dan ook heb ik volop genoten van Slower, het album. Eigenlijk zou je de betreffende tracks het best kunnen beschouwen als nieuwe composities. Natuurlijk was er helemaal niks met de oorspronkelijke tracks, maar wat Slower er hier van heeft gemaakt zou je eigenlijk nauwelijks nog covers kunnen noemen. De band heeft de arrangementen echt helemaal naar eigen hand gezet, om ze naar eigen goeddunken zo smaakvol mogelijk te kunnen uitvoeren. Maar dan dus trager, zwaarder en misschien zelfs wel smeriger dan ooit. Hoewel, als Slower iets goed begrepen heeft, dan is het dat de oorspronkelijke donkere atmosfeer (uiteraard!) behouden mocht blijven. Misschien zelfs wel meer sfeer, maar dan zonder de onuitputtelijke agressie van de originelen.

Esben Willems - drums

Peder Bergstrand - bass

Amy Barrysmith - vocals

Bob Balch - guitars

Laura Pleasants - vocals

Scott Reeder - bass