Loading...

Smoulder - Dream Quest Ends

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-03-2020

Tracklist

01. Dream Quest Ends
02. Warrior Witch of Hell
03. Cage of Mirrors [Manilla Road Cover]
04. Sword Woman [Demo]
05. Voyage of the Sunchaser [Demo]
06. The Queen is Gone [Demo]

Direct na hun goed ontvangen debuutalbum Times Of Obscene Evil And Wild Daring sluiten de Canadese epische doomsters van Smoulder het eerste hoofdstuk van hun carrière af met de Dream Quest Ends EP.

Hierop horen we twee nieuwe nummers, een cover van Manilla Road's Cage Of Mirrors (van hun album Metal uit 1982), en ook de drie tracks van Smoulder's demo The Sword Woman uit 2018. Het artwork voor Dream Quest Ends werd verzorgd door Michael Whelan, die ook zijn iconische kunstenaarschap uitleende aan de cover van Times Of Obscene Evil And Wild Daring. De EP werd opgenomen in oktober 2019 in Swift Road Studios (Chicago) en in Toronto in DNA Music Labs.

De twee nieuwe composities Dream Quest Ends en Warrior Witch Of Hell, werden al enkele jaren geleden geschreven door drummer Kevin Hester en liet een meer folky sound horen, met meer leadgitaren en koor-achtige vocale partijen. Hoewel deze twee nummers gelden als de laatste overgebleven nummers uit de demo-periode van de band, biedt het bandgeluid een meer blues-achtige en psychedelische versie ten opzichte van de eerste langspeler van de band, voorzien van rustige akoestische delen en duellerende zang. Wel lichtelijk episch, maar eigenlijk nog zonder de doomy ondertoon die de band later meer zou kenmerken.

Smoulder's cover van Cage Of Mirrors is een passend eerbetoon aan Manilla Road-opperhoofd Mark Shelton, die in juli 2018 overleed. Het idee voor de cover kwam van gitarist Vincent, die de emotionele vocale aanpak en de epische verhaal-gedreven occulte zwaard-en-tovenarij-teksten als de perfecte match voor zijn eigen band beschouwde. En toen zangeres Sarah Ann eraan werkte om de weifelende, ongebruikelijke vocale prestatie van Shelton te evenaren (compleet met zijn gegrom en gelach), vielen de puzzelstukjes van hun cover-versie op zijn plaats.

Dream Quest Ends mag dan het einde van het eerste hoofdstuk van Smoulder's carrière (vandaar de titel) afronden, maar de band heeft al laten weten dat dit slechts een aanzet is naar meer. De band is van plan een groot deel van 2020 aan het live-front te wijden voordat de tijd zal worden genomen om op te laden en zich te storten op hun volgende studio-avontuur.

Sarah Ann - Vocals

Shon Vincent - Guitars

Collin Wolf - Guitars

Adam Blake - Bass

Kevin Hester - Drums