Loading...

Sonic Boom - Louder than the Speed of Light

Gepost in Nieuws door Peter Hagen op 23-08-2013

Met een tweede editie van Sonic Boom op de rol, heeft PopEi op 14 september 2013 een zevental bruutmeesters op het affiche staan. Wat te verwachten? Van pompende rock en logge stoner naar zompige sludge en via lome doom tot (post)metal. Stoer? Check! Heavy? Check! Gaan? Check!

Als je Wikipedia moet geloven betekent ‘Sonic Boom’ supersonische snelheid. Dit is een hogere snelheid dan die waarmee geluid zich voortplant in het medium waarin bewogen wordt. Goed, niet te hoogdravend gaan doen hier... vandaag betekent dit een moddervette dagtrip met ruige avontuurlijke bands. De toegang tot het festival is gratis, en de deuren zullen om 14:00 open gaan.

Toner Low: Nu dat Toner Low het langverwachte nieuwe album ‘III’ uit heeft (dat nota bene in een gelimiteerde versie geserveerd werd in een pizzadoos), kan het circus weer beginnen. De doomers zijn intussen al zo’n jaar of vijftien in de weer en evolueerde hun geluid van ‘traditioneel’ stoner/space rockend naar meer doomy psychedelische drones . Nu, drie albums rijker zijn de Leidenaren graag geziene gasten bij de in duisternis gehulde stoner/doom scene. Niet alleen in Nederland… ook buiten de landsgrenzen kan het trio een stevig potje breken. Van een doomscenario is hier geen spake, of toch wel? Voor liefhebbers van Sleep, Acid King en Electric Wizard is Toner Low een zware maar verplichte kost.

Kaligoh: Eén van de brutere en meest veelbelovende aanwinsten van de Eindhovense RockCity is Kaligoh. Nieuwe krachten zijn het niet; de band is voortgekomen uit het lomp rockende The Horns. Begin dit jaar kwamen ze met hun debuut EP (opgenomen in de PopEi Studio) op de proppen en kregen hiervoor een handjevol puike reviews. Well done! De sludge/doom mannen beheersen de kunst van het weglaten, wat de muziek extra intens maakt. Maar let wel: weglaten is in dit geval wel relatief. In het najaar is Kaligoh geselecteerd voor de Popronde, maar hee… ‘eigen stad eerst’!

Wangunst: Wat het Tilburgse Wangunst bedoelt met de titel van het debuut ‘Kempisch Ongemak’ van eerder dit jaar, is vooralsnog een raadsel. Ook na wat onderzoek stuiten we op noppes en laten we bij deze de suggesties achterwege…, wie weet later meer. Maar goed, Kempisch Ongemak staat in ieder geval wel voor een goed staaltje groevende stonerrock. Snail, Kyuss en Down zijn enkele namen die de band op het invloedenlijstje heeft staan. In de bio staat te lezen dat de riffs het predikaat ‘balls to the wall’ hebben. Letterlijk moeten we dit niet nemen, maar zeker weten doen we het ook niet.

Pombagira (UK): Het in Gosfield, Essex bivakkerende duo Pombagira staat bij de burgerlijke stand ingeschreven als getrouwd stel. Wat hiervan de invloed is op muziek is moeilijk te zeggen. Wat in ieder geval wel van invloed is op de psychedelische doom is de fascinatie voor het occulte. Op het vijfde album Maleficia Lamiah slaan ze wederom nieuwe wegen in. Laten we zeggen Pink Floyd’s The Piper at the Gates of Dawn meets Sleep…of zoiets. Het album werd door Roadburn onlangs nog gekozen als album van de dag. Ook wanneer je platen van Sun o))) en Electric Wizard hoog hebt zitten is Pombagira een ‘must see’!

Your Highness (BE): Het Antwerpse Your Highness kwam ruim twee jaar geleden met een dikke deur in huis vallen met het debuutalbum Cults ’n’ Cunts…hierna was de beer pas echt los. Maar al sinds 2009 lieten de sludge/stoners door het vele spelen een spoor van vernieling achter in België en omstreken. Eind vorig jaar kwam de band met de EP ‘Blue Devils’. Plaatbezitters van onder meer Mastodon, Drums are for Parades en Melvins opgelet; deze Vlamingen zullen u zeer bekoren. En dan hebben we het nog niet eens gehad over die Thin Lizzy ‘twin solo’s’ die ze met regelmaat laten janken!

Sons of the Patriots: De drie jongelui van Sons of the Patriots startten de band in 2010, maar maken al muziek sinds de basisschool. Het is maar dat je het weet. Twee jaar terug kwam het stonertrio met hun debuut en dat bleef niet onopgemerkt. Talloze shows met Radar Men from the Moon stonden in de agenda en de grootmeesters Karma to Burn adopteerden de ‘zonen van patriotten’ voor drie shows. Momenteel wordt er ijverig gewerkt aan een nieuwe dosis materiaal dat ongetwijfeld in de setlist wordt opgenomen. Hoe klinken ze dan? Een mix van... And So I Watch You From Afar, Neurosis en Godspeed You! Black Emperor etc. etc...

Throw me in the Crater: Wanneer je op de facebook pagina van Throw Me in the Crater stuit, dan is door de superlatieven die de mannen gebruiken, hoop niet het meest prominente wat opvalt. Maar er is wel degelijk een lichtpunt…, want met dit nieuwe uit Eindhoven en Tilburg afkomstige doom/sludge gezelschap mogen we toch in de handen klappen. Als we dan toch wat namen moeten noemen, denk dan aan Sleep met een dot Cradle of Filth of zoiets….. Anyway, Throw Me in the Crater zal met een vulkanische inslag een gat in de dag slaan. Nu maar hopen dat de rest van de line-up nog uit de voeten kan tijdens Sonic Boom.

VJ Stalker: Dat was tijdens de eerste editie goed bevallen zeg, terugvragen dus! VJ veteraan Jérôme Siegelaer zit tegenwoordig vooral in de videoclips en kunst met installaties die al in verschillende musea te spotten waren. Voor Sonic Boom worden enkele ‘greatest hits’ van VJ Stalker opgeduikeld, opgepoetst en met frisse elan geremixed. Daarnaast komt recentelijk geschoten materiaal aan bod, als een soort voorpremière van nieuw werk dat tijdens DDW in zijn uiteindelijke vorm gepresenteerd wordt. Zijn stijl was, is en blijft psychedelisch en transcendent, alleen de vorm is in de loop der jaren veranderd van hectisch naar sereen, op het meditatieve af.

DJ’s Hogwash & PS(((0))): De loftrompet alom voor DJ Hogwash tijdens de eerste editie van Sonic Boom. Zijn platenkast is minimaal zo gevuld als die van een platenzaak anno 2013 (dit is overigens geen sneer). Het gaat van klassiekers als Spine of God, Dopesmoker, Sunrise on the Sufferbus en Blues for the Red Sun tot het obscuurste waar geen mens ooit van gehoord heeft, alleen hij en de band zelf. Reden genoeg dus om de Hogwash terug te vragen. Voor de gelegenheid heeft hij een ‘partner in crime’ gevonden in psy(((o))). Een dubbeldikke platencollectie staat voor u op scherp!

Kaligoh [NL], Pombagira [GB], Sons of the Patriots [NL], Throw Me In The Crater [NL], Toner Low [NL], Wangunst [NL], Your Highness [BE]