Loading...

Soothsayer - Live In Malta

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-07-2021

Tracklist

1. Outer Fringe
2. Unveil Them
3. True North
4. Lunar Correspondence

Is everybody in? Is everybody in? The ceremony is about to begin. We are the Soothsayer from Ireland.

Nog vrij ver voordat het Ierse Soothsayer met Echoes of The Earth kwam, trad de band op tijdens een (doom?)festival op Malta, om precies te zijn op 4 mei 2019. Daarvan zijn blijkbaar opnamen gemaakt, die de band precies een jaar later (nou ja, plus 1 dag) als live-album via hun bandcamp-pagina uitbracht. Inmiddels zijn we nog een jaar verder, en is er gelegenheid voor nog een keer een release van datzelfde album, deze keer via het eveneens Ierse Cursed Monk Records. Langs die weg is het album ook hier aanbeland.

Ik heb geen idee of deze registratie het hele optreden van dat moment beslaat, of dat Soothsayer nog langer gespeeld heeft. Ik vermoed dat het een festival-optreden betrof, dus deze veertig minuten kunnen best de hele set van dat moment zijn geweest. Hoe dan ook bevat Live In Malta twee nummers van debuut-EP The Soothsayer (2015) en twee van het meest recente album Echoes Of The Earth (2021) - dat dus ten tijde van het optreden nog lang niet uit was. Ik vind het wel bijzonder dat er gekozen is voor materiaal uit de twee uitersten van de periode van bestaan, in plaats van de nadruk op recenter materiaal.

Op muzikaal vlak beweegt Soothsayer zich nog altijd in allerlei duistere en zware varianten. Je zou het simpelweg kunnen houden op atmosferische doom, maar net zo makkelijk horen we invloeden van postrock/metal, sludge, funeral doom, doomende stukken van uptempo death en black metal, en ambient (drone) passages. Het levert in elk geval lange, logge, atmosferische nummers op die geen enkel moment vervelen, en waarbij het uiteraard vooral draait om de beklemmende sfeer, die je verstikt als een alom aanwezige deken.

Dat vertaalt zich naar dreinende, monolithische ritmes, orgastische geweldsuitbarstingen, maar ... stiekem toch afgewisseld met meer ingetogen atmosferische fragmenten. Luister daarvoor bijvoorbeeld maar eens naar True North, waarin zwartgeblakerde beats hand in hand gaan met (een heel kort stukje, maar toch) intiem gitaargetokkel, of in elk geval minder zwaar geweld en / of een atmosferisch stukje. Dat levert een heerlijk intense luisterervaring op wat mij betreft. Ook afsluiter Lunar Correspondence speelt met een heerlijke spanningsopbouw, misschien wel het interessantste nummer van de vier.

Door alles heen hoest, krijst, schreeuwt, grunt, sneert zanger Líam Hughes de teksten alsof zijn leven er van af hangt. Zo veel energie en emotie komt daar uit voort, dat je bijna medelijden met de man zou krijgen. Dit benadrukt de emotioneel geladen sfeer waar deze muziek voor een belangrijk deel de aantrekkingskracht van moet hebben. Ik zou zeggen: de liefhebber van extreme metal in doom / sludge / post-stijlen kunnen hier hun hart ophalen. Het extraatje ten opzichte van de studio-uitvoeringen zit 'm in de aankondigingen en het subtiel inmixen van publiek aan het eind van een nummer. Voor de rest behoudt de muziek van Soothsayer ook live het chaotisch lijkende karakter van hun studio-materiaal.

Líam Hughes - Vocals

Con Doyle - Guitars, Vocals

Marc O'Grady - Guitars

Pavol Rosa - Bass

Sean Breen - Drums