Loading...

Sortilège - Sortilège [reissue]

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 09-11-2023

Tracklist

01. Amazone
02. Progéniture
03. Gladiateur
04. Sortilège
05. Bourreau
06. Reine de Sabbat [1981 Demo]
07. Esclalve de la Mort [1981 Demo]
08. The Amazone Warriors [English Version]
09. Gladiator [English Version]
10. Blade Killer [English Version]

In mijn prille jaren als beginnend metalhead (we schrijven de eerste helft van de jaren '80) stuitte ik regelmatig op bands waarvan ik geen idee had of dat wel enig niveau had of niet. Ach, er was nog niet zo heel veel in die tijd (vergeleken met nu) dus ik vrat alles - net als veel leeftijd- en generatiegenoten denk ik. Dankzij een onvolprezen labeltje als het Eindhovense (ik kom er ook vandaan!) Rave-On kwam ik aan bands die we nu waarschijnlijk obscuur of cult zouden noemen.

Eentje daarvan was het Franse Sortilège , waarvan ik eerst de zelfgetitelde EP (1983) en daarna debuutalbum Métamorphose (1984) te pakken had. Dergelijke bands verdwenen vaak ook al weer snel, met Sortilège was het na 1986 ook al weer gedaan. Maar vreemd genoeg bleven sommigen daarvan me wel bij. Des te grappig is dan om te constateren dat zo'n band jaren later weer eens ergens opduikt. Zo ook Sortilège. Al zijn het recente verleden en heden van de band wel enigszins vaag, want er bestaan blijkbaar twee elkaar betwistende versies van Sortilège.

Van de 'nieuwe' versie van de band besprak ik eerder dit jaar het nieuwe album Apocalypso, maar nu duiken we even in het verleden van de band. Het Duitse High Roller heeft na de heruitgaven van het stokoude Ostrogoth-materiaal nu z'n tanden gezet in het oppoetsen en opnieuw uitgeven van de (beperkte) Sortilège-catalogus. Te beginnen met de zelfgetitelde debuut-EP.

Deze editie bevat maar liefst vijf bonustracks, waardoor de speelduur wordt opgetrokken naar die van een langspeler uit die tijd. Sortilège had de gewoonte om van hun albums een (oorspronkelijke) Franstalige en een Engelstalige versie uit te brengen. Dat was met die eerste EP nog niet het geval, maar voor deze gelegenheid zijn wel van een drietal tracks Engelstalige versies toegevoegd. Verder horen we ook nog twee nummers afkomstig van de allereerste demo van de band uit 1982.

Zoals vele metal-muzikanten uit die jaren waren die van Sortilège nog jong, zonder veel ervaring, maar wel boordevol jeugdige energie en primitief enthousiasme. en dat hoor je terug in de muziek, en op hun albums. De muziek is rauw, het geluid is direct, en de chemie tussen de composities van Stéphane en de melodieën en teksten van zanger Christian raakte aan de essentie van metal van die generatie - zowel de muzikanten zelf als de liefhebbers, de luisteraars. En daar was ik bij. De zang, de riffs, de solo’s en de manier van spelen op deze EP waren wat dat betreft maatgevend voor die tijd.

P.S.: dit is een video-clip, speciaal gemaakt voor de Franse t.v. van de demo-versie van titelnummer Sortilège. Authentieker wordt het niet!

Zouille - Vocals

Dem - Guitars

Stéphane - Guitars

Daniel Lapp - Bass

Bob Snake - Drums