Loading...

Sortout - Conqueror From Within

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-03-2020

Tracklist

01. Undertow
02. Relentless
03. Echoes Of Conflict
04. Illusions
05. Eternal Hate
06. Sever The Serpent's Tongue
07. Blind Eyes
08. Moments
09. Midas' Gift
10. Paragon Of Misery
11. Law Of Creation
12. A Journey From Within

Sortout uit Oostenrijk is al twaalf jaar actief in de metalcore-scene, en verrijkte de wereld in 2014 met de EP Shadow Slave, in 2016 opgevolgd door debuutalbum Burden Of Memories, samen met de singles en de videoclips voor Nothing To Lose en An Ember Awakes. Tot zover het palmares van Sortout. Daar werd vorige maand een hoofdstuk aan toegevoegd met hun tweede album Conqueror From Within, mijn kennismaking met deze band.

Veel intensieve shows hebben zowel hun schare fans als hun ervaring vergroot. De release van het debuut werd gevolgd door een grote Europese tour waarbij Sortout speelde van het lokale dorpscafé tot optredens met internationale metalgrootheden als Bullet For My Valentine, Amon Amarth, Trivium, Machine Head en Caliban. Na enkele bezettingswisselingen bestaat de band vandaag de dag uit zanger en medeoprichter Benjamin Herter, gitaristen Michael Geuze en Aaron Schedler, bassist Günter Meusburger en drummer André Hammerer.

Een paar weken geleden kwam het eerste levensteken sinds vier jaar met de single en video Illusions met daverende echo's uit de Oostenrijkse Alpen te voorschijn. Met Conqueror From Within brengt Sortout een volwassen en krachtig nieuw album uit via Dr. Music Records, trouw aan het motto van de band, dat naar mijn idee zowel metalcore- als melodeath-fans zal aanspreken.

De twaalf gevarieerde nummers, geproduceerd door Daniel Thabet in de Liquid Studios in New York, en tot in de perfectie gemasterd door Grammy-winnaar Alan Douches (Dillinger Escape Plan, Every Time I Die, Mastodon, Baroness), combineren harde riffs en emotievolle schreeuw-vocalen met melodieuze gitaarleads tot een divers maar hardnekkig metalcore-geluid. De vijf muzikanten creëren hun eigen geluidsmomenten, die vooral live tot volle wasdom zullen komen. De invloeden van de band zijn hoorbaar veelzijdig en variëren van obligate melodeath via intense hardcore uitbarstingen tot krachtige, moderne groove metal-effecten.

Slechts een paar van de betere tracks van het album - zoals bijvoorbeeld Illusions, Sever The Serpent's Tongue, Midas' Gift - ontstijgen de generieke metalcore luisterervaring. De snelle riffs in combinatie met (vaak monotoon) hardcore geschreeuw fungeren hier als een energieke opbouw naar emotievolle pieken, waarbij een licht-melancholieke atmosfeer opduikt. Dat is de subtiele touch die Sortout net dat beetje eigens geeft. Helaas staan daar net iets te veel dertien in een dozijn metalcore-nummers tegenover, zodat er voor de niet specifieke fan (daar reken ik mij zelf ook toe) weinig te halen is denk ik. De enthousiaste promotie-machine ten spijt dicht ik Sortout geen grootse of onderscheidende toekomst toe.

Benjamin Herter - Vocals

Günter Meusburger - Bass

Michael Geuze - Guitars

Aaron Schedler - Guitars

André Hammerer - Drums