Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Stench of Decay - Stench of Decay

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-08-2012

Tracklist

Stench Of Decay (2005)
01. Alive and Rotting
02. Souls of Possession
03. Stench of Decay
04. Ultimately Beheaded
Where Death And Decay Reign (2009)
05. Creation of Carnal Lust
06. Into Depths of Madness
07. Where Death and Decay Reign
08. Vulgar Necrolatry (Abhorrence cover)
Visions Beyond Death (2011)
09. Vision Beyond Death
10. The Endless Void

Stench Of Decay klinkt alsof de band rechtstreeks uit de Finse underground death scene van rond 1990 is weggetrokken. Toch bestaat dit gezelschap pas sinds 2004, en zien de muzikanten er ook nog niet al te oud uit. In 2005 werd er al een eerste demo uitgebracht, om vervolgens pas op de plaats te maken. Na een paar jaar van zelfreflectie (waarheen, waarvoor) volgde in 2009 een tweede demo en in 2011 een single/EP. Dat hele zwikkie is dit jaar door Ektro Records op cd geknikkerd, zodat we nu een mooi gedigitaliseerd overzicht hebben van Stench Of Decay's muzikale loopbaan.

Zoals gezegd, brute en old school death. Met in het geval van een Finse band altijd het element doom dat aanwezig is. Is het niet qua (gebrek aan) snelheid, dan toch altijd qua sfeer. Dat geldt dus ook voor Stench Of Decay. Was het op de eerste demo (de eerste vier tracks van dit album dus) nog een ontdekkingsreis door de wereld van de death metal, vooral gebaseerd op snel en bruut spelen; naarmate de tijd vorderde verfijnde de muzikale insteek zich. Zo vinden we op de meest recente single met de nummers Vision Beyond Death en The Endless Void uitgebalanceerde doom/death.

Ik vind het mooi om te zien dat de rauwe, ongepolijste death metal uit het begin haast logischerwijs getransformeerd is naar een subtielere aanpak. Natuurlijk hebben technische vorderingen, groeiend muzikaal inzicht en leeftijd daar allemaal hun invloed op. Toch was ook op de oudere nummers al te horen dat Stench Of Decay op jongere leeftijd al leuke ideeën had. Luister maar eens naar het selftitled nummer, daar zitten wat leuke muzikale geintjes in. Sterke, smerige riffs vormen een goede basis voor de muziek, invulling van bas, (soms wat gekunstelde) drums en vooral rauwe, diepe grunt maken het plaatje helemaal af.

De vier tracks van de oorspronkelijke demo Where Death And Decay Reign (uit 2009) laten vier jaar na het debuut al een behoorlijke sprong voorwaarts horen. De demo werd indertijd in de underground goed ontvangen. De muziek is onmiskenbaar Europese old school death, met naast de voor de hand liggende invloeden uit de Zweedse en Fins scene toch ook wel geluiden die doen denken aan Bolt Thrower en Asphyx (klassieker The Rack). Geinig en ook veelzeggend over de insteek van de band is de cover van landgenoten Abhorrence: Vulgar Necrolatry (1990). Het schijnt dat de oorspronkelijke brulboei hier ook nog even meedoet.

Liefhebbers van old school doomdeath weten zich hier zeker wel mee te vermaken. Ik ben benieuwd of dit pas het begin is voor Stench Of Decay. Ik hoop wel dat de band doorgaat met de zoektocht in de lugubere onderwereld van de death metal, want zeker Vision Beyond Death smaakt me naar meer.

Rami Simelius - Guitar

Jussi Rajala – Vocals, guitar

Tommi Sookari - Bass

Markus Hietamies - Drums