Loading...

Stryper - Even The Devil Believes

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-09-2020

Tracklist

01. Blood From Above
02. Make Love Great Again
03. Let Him In
04. Do Unto Others
05. Even The Devil Believes
06. How To Fly
07. Divider
08. This I Pray
09. Invitation Only
10. For God & Rock 'n' Roll
11. Middle Finger Messiah

Ik maakte kennis met de Amerikaanse heavy metalband Stryper toen deze als hoofdact speelde tijdens de tweede Dynamo Open Air op 8 juni 1987. De band had indertijd het imago - de bandleden spraken zich nadrukkelijk uit als christenen - absoluut tegen binnen de toen zeker nog conservatieve metal-scene. Dit werd dan ook kracht bijgezet door tijdens optredens bijvoorbeeld lukraak bijbels het publiek in te mikken.

Maar waar het uiteindelijk om moet draaien, de muziek, daar was echt niet zo veel mis mee. Debuut-EP The Yellow and Black Attack (1984) en vooral het eerste volledige album Soldiers Under Command (1985) deden het, misschien wel dankzij alle commotie rond de band, al best goed. Wat misschien ook wel hielp is dat het titelnummer als video veelvuldig voorbij kwam op de opkomende clipzenders.

Hoewel de band dus bekend staat om hun christelijk geloof, zijn ze gewoon een langlopende en gerespecteerde heavy metalband, met een relevante wedergeboorte in het tweede leven van hun carrière die heeft bewezen dat hun blijvende talent en muzikale vaardigheden nog altijd intact zijn. Door de jaren heen kregen, zoals bij zoveel bands, zakelijke en persoonlijke strubbelingen vat op band en concept, zodat Stryper zelfs tussen 1992 en 2003 helemaal niet meer bestond. Een eerste wederopstanding in 2005 (Reborn) viel nog wat tegen, maar sinds de band in 2013 het negende studio-album No More Hell To Pay uitbracht, is Stryper in muzikaal opzicht weer serieus te nemen.

Stryper bracht op 4 september 2020 hun twaalfde studio-album Even The Devil Believes uit, opvolger van het niet eens zo slechte God Damn Evil van twee-en-half jaar geleden. Barstensvol kenmerkende riffs, met harmonieën beladen melodieën (de koortjes!) en positieve tekstuele thema's doet de band niets bijzonders ten opzichte van wat de band al jaren doet. De pakkende heavy metal is zeker anno nu niet meer de origineelste, toch heeft Stryper wat mij betreft wel iets herkenbaars, iets eigens.

Met Blood From Above schiet de band - net als op de voorganger - fel en veelbelovend uit de startblokken, waarvan ik het achteraf jammer vind dat dit niveau niet het hele album gehandhaafd blijft. Toch staan er wel meer sterke tracks op het album. Make Love Great Again laat horen dat Stryper ook in een langzamer tempo overtuigt, waarin goed te horen is dat de band in alle subtiliteit beschikt over goede muzikanten. Do Unto Others slaat vanaf het begin hard toe met een aanstekelijke riff (wie moet er ook denken aan Crazy Train?) terwijl titelnummer Even The Devil Believes een aangenaam beukende stamper is. How To Fly is denk ik het meest old school nummer, dat herinneringen oproept aan de jaren '80. Afsluiter Middle Finger Messiah sluit weer zeer positief af: gedreven en toch pakkend.

Toch heeft Stryper moeite om over een geheel album te blijven boeien. De over the top ballad This I Pray had namelijk van mij dan weer niet gehoeven, terwijl daarna Invitation Only ook een wat ouderwets zeikerig nummer is. Met For God & Rock 'n' Roll is het drieluik aan minder aansprekende tracks compleet wat mij betreft. Onder de streep blijft er een ruime helft van een aardig album over, dat zeker de moeite van het beluisteren waard is. Mocht Stryper je ding zijn, dan zal ook Even The Devil Believes je zonder meer goed bevallen. Voor de gemiddelde old school heavy metalfan geldt: eerst even luisteren voor aanschaf.

Michael Sweet - Vocals, Guitar

Robert Sweet - Drums, Percussion

Oz Fox - Guitar, Vocals

Perry Richardson - Vocals, Bass

Paul McNamara - Keyboards