Loading...

Syn Ze Sase Tri - Stăpîn Peste Stăpîni

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-02-2015

Tracklist

01. Din Miez De Munte
02. Strajerul Timpului
03. A Vremii Rinduiala
04. Trecerea Mistica
05. Al Din Ochi De Apa
06. In Gerul Iadului
07. Faurul Muntilor
08. Stapin Peste Stapini
09. Rascrucea Timpului
10. Scrijelit In Piatra

Over Syn Ze Sase Tri schreef ik al eerder in het kader van de beide voorgaande albums. Meer achtergrondinformatie over deze band kun je daar dus teruglezen. Hier ga ik het dan hebben over album nummer drie Stăpîn Peste Stăpîni, dat zo veel betekent als 'heerschappij over de meester'.

Ondanks dat er een paar jaren verstreken zijn sinds de vorige twee albums is er binnen de band Syn Ze Sase Tri en hun muziek niet zo gek veel veranderd. De band heeft er een tweede gitarist bijgekregen, dat zal zeker live prettig zijn, voor het bandgeluid op een album maakt dat niet zoveel uit natuurlijk. Hoewel de pagan/symfonische black metal mix niet eens mijn favoriete muziek is volg ik deze band al wel sinds hun debuut, en kan ik de band behoorlijk waarderen.

Ook dit derde album begint, zoals gewoonlijk zou je inmiddels kunnen zeggen, met een sferisch intro, Din Miez De Munte. De thematiek is uiteraard ook onveranderd gebleven, en zo krijgen we dus opnieuw power metal-achtige heldhaftigheid voorgeschoteld, maar dan in een symfonisch pagan/black-jasje. Dat intro gaat over in Strajerul Timpului, waarin we het vertrouwde Syn Ze Sase Tri-geluid horen, met overdadig aanwezig toetsenwerk, overwegend rauwe vocalen, flitsend gitaarwerk, straffe riffs en basgeluid, en snel en sterk drumwerk. Hier horen we gelijk een van de sterkere nummers van het album.

Juist het toetsenwerk mag vaak wat te aanwezig - soms zelfs cheesy - overkomen in het totaalgeluid, maar het is wel datgene dat deze band hun eigen geluid geeft. En heel eerlijk gezegd voor mij zelf precies die toegankelijkheid biedt waardoor ik deze muziek prima kan behappen. Titelnummer Stăpîn Peste Stăpîni is daar een goed voorbeeld van; door de bombast van de toetsen, en de nadruk op de ritmiek van het drumwerk, krijgt de muziek een power metal-achtige catchyness. Ook de achtergrondvocalen spelen daar een rol in, dit is stiekem best een pakkend nummer; zo bedoeld of niet.

Ook eerder op het album is deze epiek al te horen, zoals bijvoorbeeld in (het begin van) A Vremii Rinduiala, een traag en nadrukkelijk zeer verhalend nummer. Ik versta geen bal van de teksten, maar voor de sfeer maakt dat niet zo veel uit, doordat vocalen, muziek en sfeer prima bij elkaar passen. Ik laat me dan ook graag meevoeren in het verhaal dat de band wil vertellen, verstaanbaar of niet. Ik vind het album als geheel echt lekker wegluisteren. Over cheesy gesproken: Trecerea Mistica kan er ook wat van, hier worden aardig wat elementen aan de extremere metal toegevoegd. Dat Al Din Ochi De Apa hierna met extra vette riffs voor de dag komt zal geen toeval zijn; helaas vind ik de cleane zang even verderop geen onverdeeld succes.

Ik heb het idee dat Stăpîn Peste Stăpîni over het geheel wat toegankelijker klinkt dan de beide voorgangers. Sowieso is het rommelige, het primitieve, dat eerder zo aanwezig was wel redelijk uit de muziek verdwenen. Daarvoor in de plaats horen we dus meer uitgebalanceerde nummers, maar wel met nog altijd dezelfde heldhaftige insteek. Ondanks de ervaring die de diverse muzikanten al hadden lijkt me dit toch een kwestie van groei. Wat mij betreft is Syn Ze Sase Tri goed bezig.

Andrei Ionescu "Hultan" - Bass

Alex G. Michai "Corb" - Guitars, Vocals

"Lycan" - Vocals

"Urmuz" - Guitars

Andrei Jumugă "Putrid" - Drums