Loading...

Syn Ze Sase Tri - Ultimu' lup

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-11-2022

Tracklist

01. La ispr​ă​vitu’ lumii
02. Hâtri
03. Din om neom
04. În chip hain
05. Urgiseala
06. Sub ochi de-ntreagă lună
07. Osînda (Proclețenie)
08. Blestem de fiară
09. Ultimu' lup
10. Negru

De band Syn Ze Şase Tri is opgericht in 2007 in Roemenië, preciezer bepaald in de regio Transsylvanië. Dat dit gebied een vruchtbare voedingsbodem voor allerlei kunstvormen kan betekenen lijkt voor de hand te liggen. Syn Ze Şase Tri laat zich inderdaad inspireren door de bloederige geschiedenis en mythen van deze spraakmakende regio. Het beetje naamsbekendheid dat de band tot dan toe ten deel is gevallen, hebben ze merkwaardig genoeg te danken aan hun label-, genre-, en stadsgenoten van Negura Bunget. De twee oprichters van Syn Ze Şase Tri (Corb en Spin) besloten namelijk om die band een tijdje uit de brand te helpen nadat daar twee bandleden waren opgestapt. Dit leidde er wel toe dat hun eigen band daardoor tijdelijk op een laag pitje stond. In de zomer van 2010 werden de gelederen echter weer gesloten en kon er dan eindelijk gewerkt worden aan debuutalbum Între Două Lumi (tussen twee werelden). Ik volg de band al sinds dat prille begin.

Hoewel het al weer vijf jaar geleden is sinds het laatste album Zăul Moș verscheen, heeft Syn Ze Şase Tri niet stilgezeten. Okay, er was iets met een zekere pandemie, maar dat heeft de Roemeense strijders niet tegen gehouden. Zo lang opperhoofd Corb aan het hoofd van de troepen staat strijdt de band dapper verder op de ingeslagen weg. De verdieping van het geluid dat nadrukkelijk sinds Zaul Mos zijn beslag heeft gekregen wordt hier doorgetrokken. Nog steeds is er alle ruimte voor folk-instrumentarium, maar ook wordt er ruimschoots plaats gemaakt voor (symfonische) bombast en epiek a la power metal. Dit zorgt vooral voor een toegankelijke geluid, waarmee alle oorspronkelijke rauwheid definitief naar het verleden is verwezen.

Syn Ze Şase Tri onthult een epische furie van snelle metal, gotische koren en demonische zang over hun donkere atmosferische geluid. De ingetogen opening van Din Om Neom biedt tijdelijk een vals gevoel van veiligheid voordat de nachtmerries van de afgrond zich manifesteren. Riff-gevoed, ongelooflijk melodieus, met een diepe textuur over de instrumentatie-lagen. Een grote verscheidenheid aan orkestinstrumenten is verweven door de extreme metal-geluiden die samen een enorm indrukwekkend effect hebben.

Filmische geluidseffecten in het theatrale Urgiseala brengen de thema's van het album tot leven. De theatrale elementen gaan door met donder en strijdkreten, die aanwezig zijn in Osînda (Proclețenie) die leiden tot snelle, rusteloze metal. De band verkent ook dynamische zangpartijen met etherische vrouwelijke operazang die prachtig contrasteert met het woeste gegrunt. Het titelnummer Ultimu' Lup ziet een dissonante sfeer ontstaan ​​door griezelige strijkers, gitaren en pianopartijen. Negru brengt een beklijvende conclusie met orkestrale instrumenten die zachtjes ontwaken en zich opbouwen tot een meeslepend, vol geluid dat zowel het donker als het licht oproept.

Ultimu' Lup straalt veel kracht, emotie en intensiteit uit met, op een bedje van duistere ondertonen. Syn Ze Şase Tri's composities zijn prachtig ontworpen om de legendes van hun thuisbasis te verkennen door de verhalen tot leven te brengen in adembenemende vormen. Ik vind Ultimu' Lup tot nu toe denk ik wel het meest toegankelijke album van dit Roemeense gezelschap. Ik kan me voorstellen dat liefhebbers van het oudere, meer primitieve of rauwere werk afhaken, maar ik kan toch zeker niet ontkennen dat Syn Ze Sase Tri opnieuw progressie heeft geboekt in compositorisch en (muzikaal)technisch opzicht. De band kan dus nog even vooruit.

Alex "Corb" Mihai - vocals, guitar

Istvan "Moș" Lengyel - guitar

Dan Tarcea - bass guitar

Paula Gherasim - keyboards, violin

Andreea Vlaicu - vocals, keyboards, pan flute

Dragoș "Dadu" Tigaeriu - vocals

Florin "Șuier" Costăchiță - vocals

Mihai "Lycan" Deliu - vocals

Mihai Pușcașu - drums