Loading...

Syn Ze Sase Tri - Zaul Mos

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 22-10-2017

Tracklist

01. Tarimu' De Lumina
02. Din Negru Gind
03. Solu' Zeilor
04. De A Dreapta Omului
05. Zaul Mos
06. Plecaciune Zaului
07. Urzeala Ceriului
08. Cocosii Negri
09. In Pintecu' Pamintului

De Roemeense band Syn Ze Sase Tri volg ik al sinds hun debuutalbum Între Două Lumi uit 2011. Sindsdien heb ik elk album van de band beluisterd en besproken, dus kan ook nummer vier in de rij Zaul Mos niet in de verzameling ontbreken.

Ik heb eerder al geconstateerd dat er een duidelijke groei, dan wel progressie, waar te nemen is in de loopbaan van de band en hun muziek. Opvallend genoeg heeft de band sinds het vorige album een vrijwel volledige metamorfose ondergaan in de bezetting. Slechts Corb is over van de vorige line-up(s) en blijkt daarmee het onbetwiste bandopperhoofd. Zou dat ook invloed hebben op muziek of geluid van Syn Ze Sase Tri?

Nou ja, best wel eigenlijk. Daar waar op de eerste albums duidelijk waarneembare invloeden van de herkomst uit Transsylvanië aanwezig waren, zijn die nu aan het wegebben. De band zette altijd wel in op black metal met folk / pagan invloeden, met een voorname rol voor orkestratie en folkloristische elementen met traditionele instrumenten. Niet voor niets is deze band ontstaan als een soort spin-off van Negură Bunget. Echter hebben op Zaul Mos de heidense en natuurelementen wat meer plaats moeten maken voor (symfonische) bombast en epiek a la power metal. Luister bijvoorbeeld maar eens naar het duo Solu' Zeilor en De A Dreapta Omului.

De opvallend lange opener (bijna elf minuten) Tarimu' De Lumina laat dat allemaal ook duidelijk horen. Overigens is dit een bijzonder fijn nummer dat me geen seconde te lang duurt. Er gebeurt lekker veel zonder dat de bombast overdreven wordt. De vocalen kennen de nodige afwisseling (scream, grunt, vertellend) en de heavy en thrash metal-riffs en -ritmes voeren op prettige wijze teug naar lang vervlogen tijden. Raakvlakken hoor ik vooral met bands als enerzijds Dimmu Borgir en Cradle Of Filth, anderzijds moet ik af en toe ook denken aan Children Of Bodom.

Een uitzondering moet gemaakt worden voor Cocosii Negri, dat juist weer helemaal 'folk' klinkt, en met metal al een stuk minder te maken heeft. Dit is dan naar mijn idee ook een cover of een traditional of zo; dat is me niet helemaal duidelijk. Ook afsluiter In Pintecu' Pamintului is vermeldenswaardig, dit is een alternatieve versie van het nummer dat al op het tweede album Sub Semnul Lupului (2012) te vinden was. De nieuwe versie is vooral technisch superieur aan de vorige; dit geeft ook wel aan wat voor vooruitgang de band in de loop der jaren geboekt heeft. Van het minimalistische geluid van de beginjaren is weinig meer over.

En uiteindelijk staat natuurlijk ook nergens geschreven dat een band z'n hele loopbaan hetzelfde moet blijven doen. Ik vind Zaul Mos tot nu toe denk ik wel het meest toegankelijke album van dit Roemeense gezelschap. Ik kan me voorstellen dat liefhebbers van het oudere, meer primitieve of rauwere werk afhaken, maar ik kan toch zeker niet ontkennen dat Syn Ze Sase Tri opnieuw progressie heeft geboekt in compositorisch en (muzikaal)technisch opzicht. De band kan dus nog even vooruit.

Alex G. Mihai "Corb" - Guitars, Traditional instruments, Percussion, Synthesizers, Vocals

Florin Gheorghita - Drums

Istvan Moș - Guitars

Florin Costachita - Vocals