Loading...

System Overthrow - promo 2013

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-04-2013

Tracklist

1. System Overthrow
2. Lycanthropy
3. Fallen Angel

System Overthrow is een nieuwe Nederlandse metalband (ik denk uit Limburg), die ontstaan is vanuit een Testament tribute band. De band voert dan ook nadrukkelijk een slogan met zich mee: 'Thrash... as it was meant to be!' Sinds begin 2012 als laatste een zanger zich bij de band heeft gevoegd, is System Overthrow er helemaal klaar voor, het eerste tastbare resultaat in de vorm van een titelloze promo heb ik hier nu voor me liggen.

Als eerste heb ik eigenlijk al wel wat te melden over de slogan van de band. Natuurlijk staat oorspronkelijke thrash metal hoog in het vaandel, en terecht, maar ik zou daar zelf speed metal van maken. Ik weet het, dat is een oubollige term waar je als hedendaagse band misschien niet mee geassocieerd wil worden, maar het is wel de vlag die de lading dekt. System Overthrow brengt naar mijn mening namelijk gewoon ouderwetse speed metal; en dat bedoel ik echt niet vervelend.

Natuurlijk doet deze muziek terugdenken aan oude thrashhelden als Testament, Exodus, zelfs het snellere werk van de ouderwetse Metallica. Maar een naam waaraan ik denk bij het beluisteren van vooral het eerste nummer System Overthrow is Agent Steel. Ok, de zang is niet vergelijkbaar, maar qua muzikale insteek lijkt de band daar toch wel naar geluisterd te hebben. Het is een korte, felle en snelle track die in positief opzicht refereert aan die goeie ouwe speed metal tijden.

Lycanthropy bevestigt met z'n al even felle en enthousiaste attitude het beeld dat ik zojuist beschreef. De typische hakkende riffs (Bay Aea style), het snelle hoempa hoempa drumwerk en de kenmerkende afwisselend hoge en grommend/schreeuwende zang vormen de blauwdruk van de oerthrash waar oudere jongeren zoals ikzelf mee zijn opgegroeid.

Fallen Angel is daarmee vergeleken een wat meer afwisselende track, waar daadwerkelijk meer thrash in zit. Grappig vind ik dat ik zanger Willy op deze track, wanneer hij lager zingt, een beetje op Bruce Dickinson vind lijken. Uiteindelijk geniet ikzelf als oudgediende heavy / thrash metal liefhebber van de muziek op deze promo. Niks nieuws onder de zon, maar het enthousiasme en spelplezier spat er van af, en dat maakt veel, zo niet alles, goed!

Willy van der Kaa - Vocals

Luc de Warem - Guitars

Ruud Haan - Bass

Erik Verheij - Drums