Loading...

SznuR - Ludzina

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-09-2023

Tracklist

01. Kurwy
02. Płyny
03. Dwóch
04. Pole
05. Ul
06. Stosunek
07. Wojna [Defekt Muzgó cover]

Ik leerde de Poolse black metalband SznuR begin 2021 kennen vanwege hun derde album Dom Człowieka. Dit bleek een aardig positieve verrassing, met dank aan de atmosferisch sterke black metal, die dan grappig genoeg vrij contrasterend was met hun smerige teksten die mij vooral lijken bedoeld om te shockeren of provoceren. Ik zal dan ook zo af en toe waar nodig wat dingen vertalen.

Al lijkt me dat al snel minder relevant, want opvolger Ludzina (mensen) vliegt aanzienlijk minder extreem uit de bocht dan z'n voorganger. Werd het vorige album nog opgestart met 'Ik kan je kut ruiken', nu is Kurwy een tekstueel 'eerbetoon' aan hoeren. Een nobel beroep dat mogelijk niet altijd op waarde wordt geschat. Okay, de manier waarop SznuR deze dames bezingt klinkt toch wat minder rooskleurig. De muziek is navenant: rauw, smerig, to the point. Van hoeren naar vloeistoffen (Płyny) is echt maar een kleine stap, ook qua muzikale insteek.

Dwóch (twee) is daarna nog donkerder dan de voorgaande twee tracks. De snelheid wordt bij vlagen even opgestookt, maar de opgefokte 'black metal midtempo groove' blijft hoogtij vieren. Voor Pole (veld) verplaatst SznuR zich naar het platteland om hun ritueeltjes uit te voeren. Dit nummer is bijna pakkend te noemen, ik ga automatisch meeschudden op de hoofd-melodie, terwijl de versnellingen ook blijken te beklijven.

Van het veld gaan we naar de straat (Ul) en daar vindt dan de echte smerigheid plaats. De snelheid vliegt omhoog, de stem wordt rauwer, de vertel-trant blijkbaar enorm ongemakkelijk. Ik vermoed dat we hier zijn aanbeland bij de meest donkere aspecten van het mens-zijn. Stosunek (verhouding) borduurt daar qua tekst en thema op voort.

De black metal van SznuR is consistent, lekker brutaal, hooguit een beetje dwars. Ik vind het sterk dat ze gedurende meerdere albums een concept weten vast te houden. Weliswaar is de lyriek wat primitief, maar het past beter bij de muziek dan ik eerder dacht.

Zer0 - Vocals

Seth - Guitars, Bass

Psycho - Drums