Loading...

SznuR - Dom Człowieka

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-07-2021

Tracklist

01. Czuję zapach Twojej cipy
02. Popłód
03. Co się stanie
04. Jestem Twoim śmieciem
05. Dom człowieka

In het rijtje Poolse black metal-bands dat ik momenteel onder handen heb, is SznuR (dat betekent inderdaad gewoon snoer of touw, zie bandlogo) de volgende. En zeker niet de minste. Ik kende deze band nog niet, terwijl Dom Człowieka toch al hun derde album is. Het album heeft een doorlopend thema, een verhaal, vandaar dat ik - voor degenen die het Pools niet machtig zijn (grapje) - de songtitels zal vertalen; met verrassende gevolgen overigens.

De aangename verrassing begint met Czuję Zapach Twojej Cipy (ik kan je kut ruiken). Een vlot nummer dat uitblinkt in melodieuze gitaarleads en interessante tempowisselingen. Ondanks dat het tempo bij vlagen ook best wordt opgevoerd blijven die snerpende gitaarlijntjes de oren teisteren, dat heeft SznuR prima voor elkaar. Popłód (onthoud: dit betekent bevalling) begint vervolgens dreigend, in een doomend traag tempo waarop het lekker mee-headbangen is. Eigenlijk is dit nummer tot zo'n beetje halverwege best a-typische black, waarmee het uiteraard wel mijn aandacht vast weet te houden. Het einde klinkt wat bizar, zeker gezien de titel van het nummer. Ping!

Co Się Stanie (wat zal er gebeuren) borduurt daar op voort, waardoor zowel het verhaal als de bijbehorende muziek langzaam maar zeker vorm beginnen te krijgen. Ik vind met name de tragere tempo's nog altijd enorm dreigend, zo hoor ik mijn extreme metal graag. Jestem Twoim śmieciem (ik ben je afval) begint met een lekkere blast, maar valt al snel weer terug in de deprimerende modus. Wanneer het album eindigt met titelnummer Dom Człowieka (het huis van de man) lijkt de thematische bedoeling (en ook de albumcover) helemaal duidelijk.

De black metal van SznuR is niet direct onderscheidend ten opzichte van veel 'soortgenoten'. Toch heeft deze band wel iets eigens wat mij betreft; ik neem me dan ook voor om voorgaand werk te gaan beluisteren (en de teksten te vertalen). De productie is hier dik in orde, helder, zonder aan kracht of rauwheid in te boeten.

Eigenlijk passen de ranzige teksten niet helemaal bij de muziek, die zich voornamelijk in tragere en middentempo's voltrekt. Ik vind met name die (overheersende) trage black metal atmosferisch erg sterk, waar tussendoor de snelle stukken als aangename afwisseling dienen. Ik vind de muziek best pakkend, zeker in combinatie met die verslavende leadgitaar en de groovende ritmesectie. Grappig genoeg steken de smerige teksten als vuilspuiterij daar dwars doorheen. Verrassend is dan ook het sleutelwoord wat mij betreft.

Zer0 - Vocals

Seth - Guitars, Bass

Psycho - Drums