Loading...

Tankard - Pavlov's Dawgs

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-03-2023

Tracklist

01. Pavlov’s Dawg
02. Ex-fluencer
03. Beerbarians
04. Diary of a Nihilist
05. Veins of Terra
06. Memento
07. Metal Cash Machine
08. Dark Self Intruder
09. Lockdown Forever
10. On The Day I Die

Zelfs na veertig stomende, lever-vernietigende, ingespannen jaren in de naam van heavy metal, is de Tankard-biertrein niet te stoppen. En die veertig jaar van onze favoriete Frankfurters moeten natuurlijk gevierd en ingezegend worden met een nieuw album: Pavlov's Dawgs. Het is al weer hun achttiende (!) album, opvolger van het door mij gewaardeerde One Foot In The Grave uit 2017.

Geproduceerd en opgenomen in Gernhard Studio Troisdorf, wederom samen met Martin Buchwalter. De tapkranen zijn gepoetst, het gratis bier vloeit rijkelijk en vijf dorstige jaren na hun laatste studioalbum gaat Tankard vrolijk door met waar ze goed in zijn: thrashen, bier drinken, en metal, humor en sarcastische maatschappijkritiek slim combineren tot één groot uitbundig feest.

Het blijft geinig om te constateren hoe Tankard die combinatie van het hooghouden van hun bier-imago weet te vermengen met meer serieuze teksten. Titelnummer Pavlov’s Dawg is een pseudo-wetenschappelijke benadering van het feesten en bierdrinken, naar aanleiding van het klassieke Pavlov-experiment. Tja, we kunnen nou eenmaal niet anders, een erg grappige insteek. Ook Beerbarians doet daar niet moeilijk over.

Daartussen horen we met Ex-fluencer een band die zich zorgen maakt over de invloed van sociale media, waarbij de 'fictieve' naam anxtagram boekdelen spreekt. Ook (de tekst van) een nummer als Metal Cash Machine kunnen we gerust als kritisch beschouwen, terwijl Lockdown Forever de draak steekt met, nou ja, dat lijkt me wel in te vullen. Kijk die tekst (en de video!) er gerust even op na, hilarisch!

Uiteindelijk maakt dat voor de muziek in de basis niet al te veel uit. Tankard klinkt nog altijd herkenbaar, al is de snelheid er wel een beetje uit. De tien tracks duren gezamenlijk zo'n 55 minuten, de band neemt de tijd voor hun muziek. Gestage opbouw, de nodige herhalingen, maar nog altijd op en top thrash. Hoewel de afsluiter On The Day I Die een hint lijkt naar het einde lijkt me daar nog lang geen sprake van. Tankard is misschien een dagje ouder, maar nog lang niet versleten!

Frank Thorwarth - Bass

Gerre - Vocals

Olaf Zissel - Drums

Andy Gutjahr - Guitars