Loading...

Thanatopsis - Initiation

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-11-2020

Tracklist

1. The Age of Silence
2. Embodiment
3. Consequence
4. Malfated
5. Initiation
6. Your Demise
7. Grim
8. Suffersystem

Thanatopsis (Grieks θανάτοψής voor dodencel) is een Amerikaanse metalband met een interessante geschiedenis. Het verhaal begint in 1988 in Cleveland, Ohio waar zanger / gitarist Dave Couch en drummer Chris Stolle hun vroegste schreden op het muzikale pad zetten met Lethal Conception. Die band bestaat maar heel kort, en het duo verkast naar Californië waar zij in 1990 - ook weer heel kort - deel gaan uitmaken van het legendarische Possessed. Vervolgens richten ze in 1992 een eigen band op, Existence, die na een paar maanden wordt omgedoopt tot Thanatopsis.

Onder die naam verschijnen in de jaren 1992-1997 zes demo's en een EP, waarna een lange stilte intreedt. In 2010 verscheen een compilatie met oud demo-materiaal, maar pas in 2015 komt de band weer bij elkaar. In elk geval voor driekwart, want drummer Chris Stolle is dan niet meer van de partij en heeft zich volledig uit de muziekwereld terug getrokken. In 2016 komt de band met een single Your Demise, waarna het weer even stil wordt. En dan verschijnt eind 2020 vrij onverwacht de allereerste langspeler van de band: Initiation.

Het album blijkt een samenstelling van eerdere opnames die een tweede leven krijgen (waaronder de twee tracks van de Your Demise single uit 2016) en een kans om te worden gehoord door een breder publiek, samen met één 'echt' nieuw nummer: Suffersystem. Initiation is opgenomen in de Trident Studios met de bekende producer Juan Urteaga (Exodus, Testament, Machine Head). Grappig detail: Ortega was ooit een blauwe maandag zanger van Thanatopsis (1996 / 1997). Hoe dan ook is op de productie niks af te dingen, de muziek klinkt lekker fel, en alles is zeer goed te volgen.

Acht nummers en een speelduur van een goed half uur lijkt wat karig, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de intensiteit van de muziek. De klassieke mix van (meer) thrash en (wat minder) death metal is in een hedendaags jasje gegoten, ik vind het album echt modern klinken voor zo'n oorspronkelijke old school band. Luister maar eens naar titelnummer Initiation, dat met z'n vette grooves en een stevig middentempo echt moddervet klinkt. De zang (wie moet er ook denken aan Gorefest’s Jan-Chris de Koeijer?) past hier prima bij. Als extra kersje op de taart horen we op een aantal tracks speelse, frivole basloopjes voorbij komen, die net iets te vooraan in de mix liggen.

Met nummers als Embodiment, Consequence, Your Demise en afsluiter Suffersystem horen we toch vooral het rauwe ouwe thrash-geluid voorbij komen, met wat mij betreft vooral invloeden van de Duitse oude school, maar ook bands als Exodus, Testament en Slayer. Heel voorzichtig zijn ook wat premature death metal-elementen te horen, die doen denken aan bijvoorbeeld Death of Pestilence, met een licht-progressieve touch dus. Liefhebbers van genoemde voorbeelden mogen Thanatopsis zeker eens gaan checken, Initiation is in kwalitatief opzicht dik in orde.

John Bishop - Vocals

Thom Hall - Bass

Dave Couch - Guitars

Jason Adam Borton - Drums