Loading...

The Dirty Denims - Raw Denim

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-12-2021

Tracklist

01. Ready, Steady, Go!
02. Fit In Stand Out
03. Dirty Job
04. Better Believe It
05. Last Call For Alcohol
06. Gotta Run
07. Even When I'm Wrong I'm Right
08. Going Out
09. Creatures Of The Night
10. 24-7-365
11. Roll The Dice
12. Make Us Look Good
13. Loud Stuff
14. Hit Me With Your Best Shot
15. Famous

The Dirty Denims (we hebben een overeenkomst: allebei afkomstig uit Eindhoven) volg ik al een paar jaar (ze bestaan er al vijftien!) en een paar albums. En ik vind het leuk om nu een album te horen waarop deze band doet waar ze - naar mijn mening - eigenlijk het beste in zijn: live spelen. Raw Denim is - ingegeven door de bijzondere tijd waarin we nu eenmaal zitten - zonder publiek opgenomen, op een namiddag in PopEi (waar ook de oefenruimte van de band is) in Eindhoven. Het vijftienjarige jubileumfeest had de band toch iets anders in gedachten, maar ja, het is nu eenmaal niet anders.

Ook op de studio-albums komt al duidelijk tot uiting dat The Dirty Denims een echte podium-band is. Hier klinken ze echter nog net wat rauwer, maar ook energieker, dan op "plaat". Ironisch genoeg word je tegelijkertijd met de neus op de feiten gedrukt dat de echte live-ervaring ontbreekt. Het lijkt allemaal een beetje sfeerloos, zo zonder publiek, terwijl ik denk dat een DVD ook wel leuk was geweest; dus de energie moet echt eenzijdig van de band zelf komen. En laat dat nou net een sterk punt zijn van The Dirty Denims.

Met Raw Denim - leuk gevonden titel trouwens, en dekt ook nog eens de lading - neemt de band je mee langs diverse albums, tracks van door de jaren heen zijn vertegenwoordigd. Soms krijgt een nummer een net wat andere uitvoering (Even When I'm Wrong I'm Right bijvoorbeeld) waarbij een instrumentalist wat extra ruimte krijgt, of een arrangement een tikje is aangepast. Ik vind het wel geinig dat juist de oudere nummers zo als het ware een opknapbeurt krijgen. Een nummer als Hit Me With Your Best Shot vaart er wel bij.

De happy hardrock klinkt zoals altijd lekker vlot, maar vooral spontaan. Een foutje boeit niet, sterker nog, draagt bij aan de authenticiteit en de eerlijke live-vibe. Je gaat er als luisteraar echt niet minder om mee-klappen, headbangen, stampen of brullen. Mirjam's zang klinkt als altijd super-enthousiast, een podiumeest pur sang. Zowel qua zang als qua muziek geldt dat energie, spelplezier en enthousiasme belangrijker zijn dan technische perfectie. Extra jammer dat er geen publiek bij is om deze instelling in woord en gebaar te belonen.

Maar ... om dat een beetje goed te maken heeft de band de release-show van dit nieuwe album (in Muziekcafé Helmond) online gezet. Zo kun je dus toch nog een beetje meegenieten:

Jeroen Teunis - gitaar, zang

Marc Eijkhout - basgitaar, zang

Mirjam Sieben - zang, gitaar

Suzanne Driessen - drums, zang