Loading...

The Great Divide - Union Reloaded

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-09-2019

Tracklist

01. Rise
02. So Wrong
03. Love Sick Dog
04. Bone
05. Killing Time
06. Divided
07. Heroes
08. Bad Habits
09. Grinder
10. Sleeper

De Italiaanse band The Great Divide is opgericht in 2010. Gedurende de afgelopen jaren hebben ze liedjes gecomponeerd, live gespeeld en een paar keer van bandlid gewisseld. Ze tekenden eerder dit jaar bij het eveneens Italiaanse Agoge Records, en namen hun debuutalbum Union Reloaded live op in de studio - die overigens (nog) geen fysieke release kent.

Muzikaal bevindt The Great Divide zich in het bereik van wat vaak wordt omschreven als alternatieve hardrock, met in dit geval uiteenlopende invloeden van metal, maar ook beetjes indie en grunge. De muzikale insteek is vrij eenvoudig, misschien zelfs wel een beetje simplistisch van aanpak, mogelijk inherent aan de keuze om live in de studio op te nemen. De sound is daarmee lekker naturel, wel een pluspunt vind ik; het geeft een aangenaam frisse feel, ondanks dat er niet echt origineel gemusiceerd wordt. Vooral de zang vaart hier wel bij heb ik het idee. Sowieso hoor ik dit weliswaar eenvoudige, maar wel levendige, zelfs enigszins spontane geluid een stuk liever dan veel overgeproduceerde en sfeerloze eenheidsworst van tegenwoordig.

De nummers laten onderling voldoende afwisseling horen, waarbij de gemene delers de pakkendheid en de energie van de tracks zijn. Albumopener Rise zet direct de toon, en doet me vooral denken aan Amerikaanse college-rock, beetje braaf met een voorzichtig rauw randje, maar zeker niet te wild of ruig. So Wrong probeert dat ook weer een beetje met een net wat steviger riff, die best aanslaat. Maar de catchyness blijft voorop staan. Dat geldt uiteraard ook voor single en video Bone, dat een verslavend nummertje is, maar stiekem wel prettig gitaarwerk laat horen. Ik moet hierbij een beetje denken aan Extreme in hun hoogtijdagen. Love Sick Dog wijkt dan wel een beetje af van het vaste stramien, en is daarmee een interessanter nummer.

Na het saaie en slome Killing Time Moet het punky Divided voor tegenwicht zorgen, maar dat nummer is in z'n voorspelbaarheid net zo saai. Net als Bad Habits doet dit me te veel aan Amerikaanse pop-punk a la Green Day of The Offspring denken, bands die ik behoorlijk flauw vind. Grinder - met wederom prima gitaarwerk! - en afsluiter Sleeper - doet qua ingetogen insteek wel z'n titel eer aan, maar is erg sfeervol - zorgen in elk geval voor een positief slotakkoord.

Ik vind het zeker niet heel spannend wat The Great Divide hier allemaal laat horen, maar zeker de eerste vier tracks klinken veelbelovend. Jammer dat dat niveau niet het hele album gehandhaafd blijft. Het Italiaanse vijftal laat dus wel degelijk wat potentie horen, mogelijk kan een vervolg naar een hoger plan getild worden. Voor nu is Union Reloaded een onderhoudend album, maar niet echt een hoogvlieger wat mij betreft.

Mauro Pala - Vocals

Pier Paulo Cianca - Guitar

Gabriele Sorrentino - Guitar

Alessio Ripani - Bass

Vladimiro Melchiorre - Drums