Loading...

The Obsessed - Gilded Sorrow

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-07-2024

Tracklist

01. Daughter Of An Echo
02. It's not OK
03. Realize A Dream
04. Gilded Sorrow
05. Stoned Back To The Bomb Age
06. Wellspring-Dark Sunshine
07. Jailine
08. Yen Sleep
09. Lucky Free Nice Machine

The Obsessed was een van de vroegste door Black Sabbath beïnvloede doom metalbands van het Amerikaanse continent. De band is ontstaan in 1976 onder de naam Warhorse, maar in 1980 hadden ze hun naam veranderd in The Obsessed. De band had al een eerste pauze gehad (in 1986, toen bandopperhoofd Scott Weinrich toetrad tot Saint Vitus) voordat ze verschillende albums uitbrachten in de eerste helft van de jaren '90, om in 1995 weer uit elkaar te gaan.

In eerste instantie vond een hereniging plaats in 2012, aanvankelijk om te spelen op het Roadburn Festival. Daarna zouden nog meer (reünie)shows volgen. In 2016 werd een update van Scott "Wino" Weinrich op Facebook geplaatst waarin stond dat de huidige leden van Spirit Caravan (gevormd als Shine, door Scott Weinrich, na zijn vertrek uit The Obsessed, en later omgedoopt tot Spirit Caravan) de nieuwe line-up van The Obsessed zouden worden. De band zal nog steeds zowel Spirit Caravan als The Obsessed-materiaal spelen, maar zal uitsluitend als The Obsessed door het leven gaan. Sacred was in 2017 het 'comeback'-album waarna in 2020 een heruitgave van het obscure verzamelalbum Incarnate (oorspronkelijk uit uit 1999, dat was samengesteld uit moeilijk te vinden EP's, demo's en outtakes) volgde.

Aanbeland in 2024 is The Obsessed toe aan hun vijfde langspeler Gilded Sorrow. Wanneer opener Daughter Of An Echo door de speakers klinkt, is dit misschien net niet helemaal het type metal dat ik verwachtte. Ja, ik snap de raakvlakken met doom, maar dit is toch vrij generieke heavy metal. Okay, ook dit kan ik waarderen, vooral de donkere atmosfeer spreekt me enorm aan. Vanaf Realize A Dream wordt het voor de doom-fanaat wat interessanter, want ja, dit is de Sabbath-feel die je zo'n beetje van deze band verwacht. Titelnummer Gilded Sorrow is daarna echt een ijzersterke track, voorzien van alle spanning, opbouw en sfeer die de klassieke doom zo gaaf maakt voor de liefhebber. Galmende vocalen, weird vervormde gitaren, ja, dit is het hoor!

Ook Wellspring-Dark Sunshine vind ik een heerlijk duister nummer dat de verwachtingen helemaal waar maakt. Traag, dreigend, het opmerkelijke en zeer herkenbare stemgeluid van Weinrich; misschien een voorspelbare cocktail qua ingrediënten, maar het eindresultaat laat zich bijzonder smaken! Helaas is Jaline daarna best plichtmatig, en moet dus van Yen Sleep komen om de boel weer een beetje vlot te trekken. Nou ja vlot, niet letterlijk natuurlijk, want ook dit is weer een zich aangenaam voortslepende track waar de doom-liefhebber van kan genieten.

Heel voorzichtig kom ik tot de conclusie dat Gilded Sorrow als geheel misschien wat tegenvalt. Anderzijds kan het ook zo zijn dat mijn verwachtingen misschien wat te hooggespannen waren. Uiteindelijk kan ik prima naar het album luisteren, en scoort The Obsessed op alle fronten een dikke voldoende. Atmosfeer, geluid en composities zijn in orde. Ik denk zeker dat de klassieke doom-fan dit graag mag horen!

Scott "Wino" Weinrich - vocals, guitar

Brian Costantino - drums, vocals

Chris Angleberger - bass

Jason Taylor - guitar