Loading...

The Slow Death - Siege

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-08-2021

Tracklist

01. Tyranny
02. Famine
03. Pestilence
04. Ascent of the Flames

The Slow Death is opgericht in 2007, afkomstig uit Australië, en bestaat uit een opvallend stabiele bezetting. Leden van doorgewinterde bands als Illimitable Dolor, Horrisonous, en Mournful Congregation, Crone en Pallbearer brachten in de periode 2008 - 2015 drie albums uit die mij nog volledig ontgaan zijn. Ik maak nu pas kennis met The Slow Death met hun vierde worp Siege.

Het gaat hier om een band waarvan de muziek zich uitstrekt over zowel het emotionele als het zwaardere aspect van atmosferische death en vooral doom metal. We horen angstaanjagende en tegelijk beklijvende vrouwelijke vocalen, afgewisseld met verschrikkelijk laag gegrom dat past bij de al even golvende muziek, die een geweldig scala aan hartverscheurende expressie omvat. De muziek laat een bijna voortdurende spanning ervaren, dankzij zeer indringende atmosferische passages. Steevast worden deze opgevolgd door spetterende leads of solo's, of jagende beuk-stukken.

Deze dynamische wisselwerking tussen beide aspecten voelt als een achtbaanrit, maar dan wel een hele lange. Er wordt uitgebreid de tijd genomen om de sfeer neer te zetten, op te bouwen, en de climax te laten spetteren. De composities zijn dan ook van bovengemiddelde lengte (variërend van tien tot negentien minuten) waardoor de vier tracks gezamenlijk een speelduur halen van 63 minuten.

Vanaf het fraaie, ingetogen begin van Tyranny begint het bij mij al te kriebelen, in afwachting van wat komen gaat. In eerste laat ik me meevoeren met de betoverende melodieën. Gaandeweg wordt, vrij subtiel eigenlijk, het geluid wat zwaarder, de toon grimmiger, en de atmosfeer donkerder. Wat blijft zijn de melodieuze doorsnijdingen van de loggere ondertonen, waarin vooral een rol is weggelegd voor zalvende toetsen-lijntjes. De tokkel-partijtjes gecombineerd met de intieme zang van Mandy vormen een prachtige wisselwerking met het donkere gebulder van Gamaliel, en het daarmee gepaard gaande zwaardere instrumentarium.

Ik ervaar mijn kennismaking met The Slow Death als een zeer aangename. Op zich doet de band niets nieuws dat al langer in de (funeral) doom gebruikt wordt. Maar de wijze waarop The Slow Death dit uitvoert overtuigt mij volledig. Siege is een heerlijk album om te ondergaan, en raad ik absoluut aan aan elke liefhebber van funeral doom en doomdeath metal!

Mandy Andresen - Vocals, Keyboards

Stuart Prickett - Guitars, Keyboards

Yonn McLaughlin - Drums

Dan Garcia - Bass Guitar

Gamaliel - Vocals