Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Then Comes Silence - Blood

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-12-2017

Tracklist

01. The Dead Cry For No One
02. Flashing Pangs Of Love
03. Strange Kicks
04. My Bones
05. In Leash
06. Choose Your Poison
07. Good Friday
08. The Rest Will Follow
09. Magnetic
10. Warm Like Blood
11. Mercury

Zo af en toe steken er van die koppige, guilty pleasure-achtige bandjes op die met hun new wave / gothic / dark rock verdomd pakkend uit de hoek kunnen komen. Het Zweedse Then Comes Silence is er ook zo eentje. Nota bene via metal-label bij uitstek Nuclear Blast vindt de band onderdak met hun vierde album Blood, nadat eerdere albums nog in eigen beheer verschenen. Blood is dan ook mijn kennismaking met dit orkestje.

Natuurlijk hangt er om deze muziek de overbekende jaren '80 vleermuizen-sfeer a la Sisters Of Mercy, Killing Joke (afsluiter Mercury; die me tegelijkertijd ook wel wat aan The Cure doet denken) en Joy Division. Then Comes Silence grossiert in compacte deuntjes die je onmiddellijk bij de edele delen grijpen. Dit is gewoon onweerstaanbaar catchy, in weerwil van het lekkere donkere, morbide, maar bovenal o zo melancholieke sfeertje.

Kenmerkend zijn de frivole gitaarlijntjes, de donkere zang, de op dansbaarheid gerichte insteek van de ritmesectie, en de dromerig-zweverige synthesizers. Dit alles wordt dan voorzien van uiterst somber klinkende teksten, die bijna plechtig worden voorgedragen. Uitzondering op de genoemde typering is de al genoemde afsluiter Mercury, dat een behoorlijk macaber klinkend werkstukje is, en met z'n speelduur zo ongeveer de overige nummers qua lengte dubbelt.

Zonder dat er daarnaast nog een track boven uit steekt is het wat mij betreft aangenaam toeven in de donkere wereld die Then Comes Silence me muzikaal voorspiegelt. Ik ben sowieso een liefhebber van het genre - dat was ik in de vroege jaren '80 ook in mijn jonge puberjaren - en dan blijkt me dat dit Zweedse kwartet hierin uitstekend voor de dag komt. Luistertip: Warm Like Blood. Maar hier onder kies ik voor de lekker swingende albumopener:

Alex Svenson - zang, bas, synthesizers

Seth Kapadia - gitaar

Jens Karnstedt - gitaar

Jonas Fransson - drums