Loading...

Then Comes Silence - Machine

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-03-2020

Tracklist

01. We Lose The Night
02. Devil
03. Dark End
04. I Gave You Everything
05. Ritual
06. Apocalypse Flare
07. W.O.O.O.U
08. In Your Name
09. Glass
10. Kill It
11. Cuts Inside

Blood was in 2017 mijn kennismaking met de Zweedse donkere rockband Then Comes Silence. Niet echt heavy genoeg om serieus te worden genomen door metalfans, maar geschaard onder de noemer guilty pleasures, en met herinneringen aan de jaren '80 (toen heette deze muziek nog post-punk, new wave, of gothic), heb ik er toch wel wat van mijn gading uit kunnen halen. Nu is er de opvolger Machine, maar eens even luisteren hoe ik er drie jaar later over denk.

Nou ja, kort maar duidelijk: gewoon nog het zelfde. Then Comes Silence laat nog altijd overzichtelijke deuntjes horen die me onmiddellijk bij de edele delen grijpen. Deze muziek blijft onweerstaanbaar catchy, mede met dank aan dat lekkere donkere, morbide, maar bovenal o zo melancholieke sfeertje. Een beetje van die donkere romantiek, eigenlijk fout, maar stiekem lekker.

Zonder specifieke plussen of minnen trekt Machine aan me voorbij, en zijn de verschillen met voorganger Blood slechts subtiel: de vocale spreiding is wat ruimer, mede met dank aan de inzet van vrouwelijke gastzang. Des te opvallend, omdat de band aardig wat wisselingen in de line-up heeft doorgemaakt. Wat in de metal een aardverschuiving zou kunnen betekenen, blijkt hier weinig invloed te hebben: beide gitaristen zijn hier nieuw. Op het bandgeluid heeft dat blijkbaar geen invloed, de elf tracks sluiten naadloos aan op de muziek van de voorganger(s).

Leuk voor erbij, maar zeker niet wereldschokkend.

Alex Svenson - zang, bas, synthesizers

Jonas Fransson - drums

Mattias Ruejas Jonson - gitaar

Hugo Zombie - gitaar