Loading...

Thorium - Thorium

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-02-2019

Tracklist

1. March Of The Eastern Tribe
2. Ostrogoth
3. Court Of Blood
4. Godspeed
5. Icons Fall
6. Powder And Arms
7. All Manner Of Light
8. Return To The Clouds
9. Four By Number, Four By Fate

Thorium is een nog relatief nieuwe metalband met de wortels stevig in de lage landen. De band is opgericht door een drietal voormalige (kortstondige) Ostrogoth-leden, die daarbij naar eigen zeggen hun muzikale ei niet meer kwijt konden. Dit trio - gitaristen Tom Tas en Dario Frodo en bassist Stripe - wordt aangevuld met drummer Louis Van der Linden (met Tom Tas ook in 23 Acez) en de Nederlandse zanger David Marcelis, die ik vooral nog heel goed ken van Lord Volture. Thorium is tevens de naam van het debuutalbum van dit gezelschap.

De opmerkingen over de muzikale invalshoeken neem ik met een beste korrel zout, want Thorium speelt namelijk precies diezelfde soort klassieke mix van heavy en power metal als Ostrogoth deed / doet. Nog flauwer wordt het wanneer je ziet dat Thorium zichzelf wel heel nadrukkelijk profileert als ex-Ostrogoth, en zelfs het eerste nummer op het album (March Of The Eastern Tribe is een kort instrumentaal intro) zo noemt. Voornaamste verschil - en pluspunt voor Thorium - is dat ze in de vorm van Marcelis een betere zanger hebben dan Ostrogoth ooit heeft gehad.

De hang naar de jaren '80 lijkt me de voornaamste reden van bestaan van een band als Thorium. Vooral de NWOBHM-invloeden, en dan natuurlijk op de eerste twee plaatsen Iron Maiden en Saxon, spatten van de muziek af, en doen in niets denken aan een band die enigszins eigentijds of eigenzinnig voor de dag wil komen. Nummers als Ostrogoth, het vrolijke Godspeed, niemendalletjes als Powder And Arms en All Manner Of Light klinken als een feest der herkenning voor de oudere metal-liefhebber.

Wat mij betreft is er ook helemaal niks mis met deze pretentieloze heavy metal. Het is bij uitstek muziek die gemaakt wordt door liefhebbers, voor liefhebbers. Maar doe daar dan niet zo moeilijk over met je verhalen over het verbreden van je muzikale horizon en dat soort flauwekul. Saillant detail: daar waar Thorium probeert wat meer buiten de lijntjes te kleuren, in de ruim een kwartier durende afsluiter Four By Number, Four By Fate, slaat de band de plank juist volledig mis. In een poging tot epiek en bombast slaat de sfeer in mijn beleving juist helemaal dood.

Ik ben me er van bewust dat ik hier nu behoorlijk negatief klinkt, maar zo bedoel ik het niet eens. Ik heb nou eenmaal een hekel aan promo-praatjes die veel beloven, maar net zo dood slaan als een vergeten glas bier. Thorium is wel degelijk een goede band, die op gepaste wijze eer betoont aan die good old heavy metal. Hun eerste album luistert lekker weg, het is duidelijk dat de ervaren muzikanten van wanten weten. Ze zijn dan ook veelvuldig op de internationale podia te vinden, waar ze prima op hun plaats zijn!

David Marcelis - Zang

Tom 'Tee' Tas - Gitaar

Dario Frodo - Gitaar

Kurk 'Stripe' Lawless - Bas

Louis Van der Linden - Drums