Loading...

Throneless - Cycles

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-05-2018

Tracklist

01. Born in Vain
02. Cycles
03. Senseless
04. Oracle

Throneless is een trio van luidruchtige zwaargewichten afkomstig uit Zweden. Qua muziek dan toch. Ik heb geen idee wanneer de band is ontstaan. Wel is duidelijk dat in mei 2015 de eerste 'langspeler' met dezelfde naam als de band in eigen beheer is verschenen. Nu, bijna drie jaar later, is er de opvolger Cycles; mijn kennismaking met Throneless.

Een aangename kennismaking, want de zware, sludgy stoner-doom is mij qua sfeer op het lijf geschreven. Om maar meteen de meest voor de hand liggende conclusie neer te gooien: Throneless doet denken aan Conan. En niet alleen omdat deze plaat verschijnt via Black Bow Records, het label van de frontman van Conan. Ook de muzikale insteek is overeenkomstig; over Conan schreef ik ooit: "Somberheid tot op het bot, verpletterend heavy". Dat is op Throneless ook absoluut van toepassing.

Cycles bevat 'slechts' vier tracks maar trekken je daarmee toch voor zo'n veertig minuten de meest donkere krochten in. De muziek bestaat hoofdzakelijk uit lange instrumentale passages, zang lijkt bijzaak: de vocalen klinken minimalistisch en lijken van ver te komen. Alsof ze zijn opgenomen in een achterafkamertje of zo. Dit draagt echter wel nadrukkelijk bij aan de onheilspellende sfeer.

Riffs en melodieën zijn vrijwel zonder uitzondering herhalend en eentonig. Dat klinkt misschien vervelend wanneer je geen liefhebber bent van doom en aanverwanten, maar mij klinkt het uitermate plezierig in de oren. Log en stroperig traag zijn de sleutelwoorden hier denk ik zo. Elk van de vier relatief eenvoudige klinkende nummers heeft z'n charme, al moet ik er direct eerlijk bij zeggen dat de onderlinge verscheidenheid kleiner is dan de overeenkomsten.

Ik heb in elk geval genoten van een lekker donker en smerig klinkend album, in een combinatie van muzikale stijlen - doom en stoner, met scheutjes fuzz en sludge - die mij zeer aanspreekt. Ik denk dat de liefhebbers van bands als (uiteraard) Conan, Electric Wizard, Bongripper, Monolord, maar ook Windhand hier prima mee uit de voeten kunnen.

Patrik Sundberg - Bass

Johan Burman - Drums

Johan Sundén - Guitars, Vocals