Loading...

Tokyo Blade - Night Of The Blade

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 02-04-2021

Tracklist

01. Someone to Love
02. Night of the Blade
03. Rock Me to the Limit
04. Warrior of the Rising Sun
05. Unleash the Beast
06. Love Struck
07. Dead of the Night
08. Lightning Strikes (Straight Through the Heart)

Ik maak graag en regelmatig gebruik van mijn positie als hoofdredacteur van WingsOfDeath om persoonlijke vergeten pareltjes voor het voetlicht te brengen. Opa vertelt, zeg ik dan gekscherend, en dat doe ik deze keer ook. Ik ga het hebben over Tokyo Blade, op papier opgericht in 1983, maar daarvoor al actief als White Diamond (1979-1980), Killer (1980-1981), en Genghis Khan (1981-1983, EP Double Dealin in 1983). Natuurlijk moet daar dan wel een aanleiding voor zijn, en die is er dan ook: de aanstaande re-release van de band's tweede album Night Of The Blade op vinyl (en digitaal natuurlijk), in een volledig geremasterde versie. Helaas bevat deze versie, in tegenstelling tot eerdere heruitgaven, geen extra of bonus-materiaal.

Rond 1983 zag het ernaar uit dat Tokyo Blade voorbestemd was om de (zoveelste) volgende Iron Maiden te worden. Direct in 1983 verschenen diverse singles als voorbode op debuutalbum Tokyo Blade (1983). Maar op de een of andere manier was het niet zo - de geschiedenis was niet vriendelijk voor hen. Uiteindelijk werd Tokyo Blade nooit de volgende superster van de glorieuze New Wave Of British Heavy Metal-beweging. Er werden braaf albums, singles en live-registraties uitgebracht door de jaren heen, maar het bleef met terugwerkende kracht - na een stormachtig en veelbelovend begin - gerommel in de marge. Maar er zullen genoeg oudere jongeren zijn die de band een warm hart toedragen of droegen.

Night Of The Blade was dus de opvolger van Tokyo Blade's goed ontvangen titelloze debuutalbum. De tweede plaat van de band werd oorspronkelijk uitgebracht in 1984 op het Engelse Powerstation-label en bevatte klassieke Tokyo Blade-nummers als Lightning Strikes, Unleash The Beast of het titelnummer Night Of The Blade. Heerlijke uptempo heavy metal. Een pre op dit tweede album ten opzichte van de voorganger was de hoorbaar betere productie, waardoor de talenten van de muzikanten optimaal uit de verf kwam. Jammer dat juist oerzanger Alan Marsh hier niet (optimaal) van heeft kunnen profiteren. Hij zou overigens later (vanaf 1991) weer bij de band terugkeren.

Aan de andere kant presenteerde Tokyo Blade wat meer melodieuze nummers, zoals Someone To Love of Rock Me To The Limit. Deze kleine verandering in de muzikale richting van de band was gedeeltelijk te wijten aan de verandering van de zanger: Alan Marsh (op het album nog wel te horen in een aantal tracks) werd vervangen door Vicki Wright. Daarnaast wilde ook Tokyo Blade, zoals wel meer NWOBHM-bands, een gooi doen naar commercieel succes. Ook zoals de geschiedenis vaker heeft laten zien, zou dit uiteindelijk de doodsteek voor veel bands, en zelfs een heel genre, inluiden.

Uit duizenden herkenbaar is natuurlijk het spetterende gitaarwerk uit deze periode. Gitaartandem Andy Boulton en John Wiggins laten bij vlagen horen waarom Tokyo Blade in eerste instantie zo hoog werd aangeslagen. Luister bijvoorbeeld maar eens naar Dead Of The Night, dat traag en dreigend begint, maar in het grotendeels instrumentale midden-gedeelte verrukkelijke gitaar-uitspattingen laat horen. Voor mij is Tokyo Blade - net als veel tijd- en genre-genoten, nostalgie ten voeten uit. Ik word - op muzikale wijze - dan ook graag aan dit tijdperk herinnerd.

Vicki James Wright - Vocals

Andy Boulton - Guitars

John Wiggins - Guitars

Andy Wrighton - Bass

Steve Pierce - Drums

Alan Marsh - Vocals

  • Gaaf hoor zo'n retro-recensie ! Dit Tokyo Blade-album is absoluut hun beste. In '84 ook nog op de Aardschokdag gezien, samen met Savage (Let it Loose), Metallica en Venom, wat n dag ! Tokyo Blade paar jaar geleden ook nog op Very Eavy gezien, genoten van vele oude nummers.

    Door Ronald van Bruggen op 02-04-2021 15:01:13