Loading...

Toxik - Breaking Clas$

Gepost in Reviews door Peter van der Wielen op 15-01-2023

Tracklist

01. Stand Up
02. Breaking Class
03. Psyop
04. Anthem (Demo)
05. Upside Down (Demo)
06. Dreaming in Chrome (Demo)

Het uit New York afkomstige Toxik zal bij menig thrash-fan nog steeds als muziek in de oren klinken. Beroemd zijn ze geworden door het uit 1987 afkomstige World Circus en het uit 1989 Think This. In 1988 stonden ze - net als in 2017! - aan de vooravond van het toenmalige Dynamo Open Air en het huidige Dynamo Metalfest, op het podium van Dynamo. Toevalligerwijs, of helemaal toevallig kun je het niet noemen, ben ik op beide gelegenheden aanwezig geweest. Verschillen waren er wel enkele: ander gebouw, andere zanger, minder haar, meer kilo’s. Overigens is van het optreden van 1988 in 2007 een DVD uitgebracht.

We gaan nu even terug naar 2017, aangezien het Duitse Massacre Records de jaren '10 nog eens even wil overdoen. In Humanity (2014), Breaking Clas$ (2017) en Kinetic Closure (2019) zullen nog eens worden uitgebracht op vinyl, net als de compilatie III Works, die juist die drie releases nog eens bundelt. Ik wil het hier nog eens even hebben over Breaking Clas$, dat me in de oorspronkelijke uitgave behoorlijk aansprak:

Tijdens de diverse reünies (2007, en 2013-2016) was Mike Sanders nog van de partij, dit was ook degene die World Circus van vocalen had voorzien. Sindsdien is Charles Sabin er weer bij, dit is weer degene die Think This heeft ingezongen. Na al die jaren is er nu een drie track EP verschenen met de titel Breaking Clas$. Als alles goed blijft gaan zal er eind dit jaar of begin volgend jaar een nieuw album uitgebracht worden. Zoals het er nu uitziet komen deze drie nummers er niet op, wat betekent dat dit toch een speciaal extraatje is.

Opener Stand Up roept enige herinneringen op, al is het niet zo ingewikkeld technisch als vroeger. Titelnummer Breaking Class lijkt wel een soort van vervolg op World Circus, en een stuk sneller en technischer, vergeleken met het eerste nummer. Psyop is eigenlijk het meest interessante nummer, en ook het meest vreemde nummer van de drie.

Als toetje zijn er nog drie demo-tracks toegevoegd, die weer 'exclusief' terug komen op III Works.

Shane Boulos - Bass

Josh Christian - Guitars

Charles Sabin - Vocals

James DeMaria - Drums