Loading...

Toxik - Breaking Class

Gepost in Reviews door Peter van der Wielen op 12-09-2017

Tracklist

01. Stand Up
02. Breaking Class
03. Psyop

Het uit New York afkomstige Toxik zal bij menig thrash-fan nog steeds als muziek in de oren klinken. Beroemd zijn ze geworden door het uit 1987 afkomstige World Circus en het uit 1989 Think This. In 1988 stonden ze ook net als dit jaar in de vooravond van het toenmalige Dynamo Open Air en het huidige Dynamo Metalfest, op het podium van Dynamo. Toevalligerwijs, of helemaal toevallig kun je het niet noemen, ben ik op beide gelegenheden aanwezig geweest. Verschillen waren er wel enkele: ander gebouw, andere zanger, minder haar, meer kilo’s. Overigens is van het optreden van 1988 in 2007 een DVD uitgebracht.

Tijdens de eerste reünies (2007, en 2013-2016) was Mike Sanders nog van de partij, dit was ook degene die World Circus van vocalen had voorzien. Sinds dit jaar is Charles Sabin er weer bij, dit is weer degene die Think This heeft ingezongen.

Na al die jaren is er nu een drie track EP verschenen met de titel Breaking Class. Als alles goed blijft gaan zal er eind dit jaar of begin volgend jaar een nieuw album uitgebracht worden. Zoals het er nu uitziet komen deze drie nummers er niet op, wat betekent dat dit toch een speciaal extraatje is.

Opener Stand Up roept enige herinneringen op, al is het niet zo ingewikkeld technisch als vroeger. Titel nummer Breaking Class lijkt wel een soort van vervolg op World Circus, en een stuk sneller en technischer vergeleken met het eerste nummer. Psyop is eigenlijk het meest interessante nummer, en ook het meest vreemde nummer van de drie.

Als de band bijeen kan en wil blijven, en het niveau van deze EP kan vasthouden dan kunnen we misschien nog leuke dingen te horen krijgen. Mocht dit niet het geval zijn, dan kunnen we altijd nog een van de oude albums hun rondjes laten draaien.

Shane Boulos - Bass

Josh Christian - Guitars

Charlie Sabin - Vocals

James DeMaria - Drums