Loading...

Traiectum Inferius - MMXVIII

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-03-2019

Tracklist

01. Lead Coffins
02. Tyrant Sovereign
03. Kwade Tocht
04. Vervloekte Waag
05. Gesloten in Steen

Traiectum Inferius is de naam die de Romeinen ooit gaven aan de stad Utrecht. Niet geheel onlogisch dus dat een metalband uit die stad zich daar naar heeft vernoemd. Opgericht in 2017, verhaalt de band over actuele wereldproblematiek, maar ook over Utrechtse mythen en sagen. In oktober 2018 is de eerste EP MMXVIII (2018 dus) verschenen.

In muzikaal en thematisch opzicht spiegelen de Utrechters zich aan bands met een folkloristische inslag, zoals Amon Amarth, Kalmah, Insomnium, Ensiferum, Omnium Gatherum, Heidevolk, Månegarm en Primordial, terwijl ook thrashbands als Sodom, Metallica, Onslaught, Kreator als invloed genoemd worden. In de praktijk vertaalt zich dat in eerste instantie naar een melodieuze thrash-death metal-mix, met op de achtergrond wat black- en folk-invloeden.

De band maakt zelf duidelijk onderscheid in hun thematische invloeden, door de nummers over de lokale mythologie te voorzien van Nederlandstalige teksten. Hierin horen we ook de meeste folk-invloeden, al zijn die slechts zeer subtiel aanwezig. De basis van deze muziek laat zich beluisteren als een soort hedendaagse melodieuze death metal, waarbij helaas tot mijn eigen ongenoegen deze muziek voorzien wordt van een bijna onverstaanbare krijs. Ik had het denk ik meer gewaardeerd wanneer ook de vocalen wat melodieuzer - lees: cleaner - waren uitgevoerd. Juist vanwege de teksten in het Nederlands.

Ik vind het eigenlijk wel opvallend dat er een aantal bands afkomstig is uit Utrecht en omgeving die gebruik maakt(e) van Nederlandse teksten, alsmede die folk/black metal-achtergrond. Ik denk dan aan Wrang, White Oak, Sea Of Trees, Vanir, Verval en natuurlijk ook Laster en Grafjammer. Als ik me niet vergis hebben diverse bandleden ook wel een link met een van deze bands; direct of indirect. Het is dan ook wel erg gemakkelijk om Traiectum Inferius qua muziek in deze scene te plaatsen, maar daarmee nog niet onterecht. Het verleden van Yuri en Martijn in de doomband Apotelesma is in elk geval zeker niet terug te horen.

Met de hoofdrol voor de melodieuze gitaarleads luistert de muziek in elk geval lekker weg. De eerste twee (Engelstalige) nummers doen me niet zo veel, dan kun je net zo goed naar een van de als invloeden genoemde bands luisteren. Met de intrede van de teksten in de moerstaal lijkt de muziek wat meer body te krijgen, en komt de band een stuk meer "eigen" voor de dag. In die richting mag de band zich wat mij betreft wel wat verder ontwikkelen. Dan mag het geluid echter nog wel iets smeriger (is me nu nog iets te braaf) en de zang juist wat verstaanbaarder. Vind ik tenminste.

Yuri Theuns - zang, gitaar

Freek - gitaar

Martijn Velberg - drums

Bastijn Utrecht - bas