Loading...

Transport League - A Million Volt Scream

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-10-2019

Tracklist

01. A Million Volt Scream
02. 1200 Goddamned
03. Monster Human
04. Dawn of Lucifer
05. Vultures
06. Vanished Empire
07. Facedown Bondage
08. Slave in Orbit
09. Creature Grunts
10. Rabid Horizon

Sinds de wederopstanding (in 2009) levert Transport League onder aanvoering van gitarist en brulboei Tony Jelencovich braaf om de twee jaar een nieuw album af. A Million Volt Scream sluit dan in de basis ook naadloos aan op de voorgangers; waar ik overigens behoorlijk tevreden over was. Toch zijn er wel wat kleine verschuivingen waar te nemen.

Met het benoemen van de onbetwiste bandleider is ook direct de voornaamste aantrekkingskracht van deze band genoemd. Zijn kenmerkende ruige vocalen in combinatie met dikke riffs en volvette grooves zorgen er voor dat je echt niet stil kan blijven zitten. De muziek is misschien niet meer zo hard en overdonderend als voorheen, maar met de drive van deze band zit het echt wel goed. De nadrukkelijke 'heavy' aanpak van voorheen heeft over het algemeen een beetje plaats gemaakt voor meer variatie met ruimte voor muziek met een wat meer pakkende insteek, zo lijkt het.

De eerste twee tracks A Million Volt Scream en 1200 Goddamned klinken nog best vertrouwd, er wordt lekker nietsontziend op los geronkt en gerockt, deze muziek swingt als het spreekwoordelijke stel tieten. Nummers als Monster Human en Vultures hebben een wat stampende machinale / industrial touch (ondanks dat de drums juist zeer naturel klinken), en doen me daarmee denken aan Rob Zombie. Dawn Of Lucifer daarna juist een zeer melodieuze aanpak (ik moest denken aan Diablo Blvd) die daarmee echter wel werkt qua pakkendheid. Misschien net iets te zoet in het refrein, maar het nummer heeft wel wat. Vooral de groove is en blijft onweerstaanbaar. Bij het begin van Slave In Orbit moest ik direct aan Audioslave denken, de groove van dit nummer heeft wel iets grunge-achtigs bedenk ik me daarbij. Tot slot laat afsluiter Rabid Horizon onvervalste boogie (from hell) horen.

Zo blijkt dus inderdaad dat Transport League hun grenzen heel subtiel wat aan het verleggen is, de genoemde namen ter vergelijking mogen daarbij als leidraad dienen. En daar is natuurlijk ook helemaal niks mis mee. Stilstand is achteruitgang, en je kunt (behalve als je AC/DC heet) niet minstens tien keer achter elkaar dezelfde plaat maken. Gelukkig laat A Million Volt Scream voldoende afwisseling horen om dat te vermijden. Weliswaar vind ik niet alle tracks even sterk, maar op metaalmoeheid is deze band (nog) niet te betrappen. Zo lang met name Jelencovich en gitarist Hunyadi het heilige vuur nog hoorbaar hebben branden, hoeven we ons over deze Zweden geen zorgen te maken.

Tony Jelencovich - Guitars, Vocals

Peter Hunyadi - Guitar

Mattias Starander - Drums

Dennis Österdal - Bass