Loading...

Traveler - Chase The Light

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-11-2022

Tracklist

1. Chase The Light
2. Thank You
3. Deafening Eyes
4. Cinematic Dream

Traveler is een nog relatief jonge band uit Antwerpen, die me drie jaar geleden met de korte EP Other Lives een eerste inkijkje gaf in hun muzikale wereld. Het viertal heeft blijkbaar een hekel aan bio's, die ze - terecht vaak ook - afdoen als blah blah blah. Heel veel meer info kan ik je ook nu nog altijd niet geven over deze band, behalve dan dat de aanwezige muzikanten al de nodige ervaring hebben opgedaan in vorige bands. Laat de muziek op hun nieuwe EP Chase The Light (waarvan de vier tracks in de loop van het afgelopen jaar al afzonderlijk te horen waren) dan maar voor zich spreken.

Zoals veel eigentijdse bands heeft Traveler maling aan genres en hokjes, hun versie van moderne metal vliegt dan ook alle kanten op, vooral voorbij de diverse hokjes. Hun geluid vervaagt de scheidslijnen tussen een breed scala aan invloeden, waaronder post en alternative, snufjes prog, maar ook klassiekere metal-invloeden (luister naar die onverwachte blast aan het begin van Thank You!) komen voorbij. Liefhebbers van acts als Anathema, Winter Of Life, Opeth en Tool (de poly-ritmiek) zullen Traveller's kenmerkende en caleidoscopische mix van muzikale invloeden zeker weten te waarderen.

Veelzijdig en dynamisch zijn hier dan ook de sleutelwoorden wat mij betreft. Vergeleken met drie jaar geleden vind ik de nieuwe composities wat minder direct. Het lijkt alsof er wat meer de tijd is genomen om zeer afgemeten op te bouwen, de dynamiek strekt zich nog wat breder uit. Minder beuken, meer reflectie. En altijd vol emotie. Vaak boos klinkende zang, met als tegenwicht melodieuze, atmosferische lijntjes uit een toetsenbord; zoals bijvoorbeeld opener en titelnummer Chase The Light laat horen. Een bij vlagen pakkende groove wordt daarbij ook niet vergeten.

Zonder de beide andere tracks te kort willen doen (Deafening Eyes - met als meest opvallende aspect de verspringende ritmes) had ik al eens als luister-video gepost, Thank You kun je hieronder beluisteren) springen track 1 en 4 er voor mij het meeste uit. Vooral afsluiter Cinematic Dream schildert prachtige plaatjes voor, maar vergeet ook niet om volop boze emotie in de muziek te stoppen. Of zoals de tekst zegt: My heart beats fast, Breathing slows, een raak gekozen paradox.

Liefhebbers van emotievolle, dreigend-atmosferische muziek, verpakt in doordachte composities, zitten met Chase The Light gebakken. Eigentijdse muziek, niet altijd per se metal, wel constant sfeervol en zwaar.

Adriaan Verherstraeten - gitaar

Danny Van Geyte - drums

Jan Moons - basgitaar

Wim Bombey - zang