Loading...

Trespass - Blackthorn

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 19-01-2023

Tracklist

01. Blackthorn

Trespass is al opgericht in 1979 in Sudbury, Suffolk door Mark Sutcliffe (gitaar, zang) en zijn broer Paul op drums. De band genoot succes en lovende kritieken als onderdeel van de NWOBHM in de vroege jaren '80, hoewel Trespass slechts een paar singles en een EP heeft uitgebracht. Zo viel de band een cult-status ten deel, zoals wel meer bands uit die periode die eigenlijk - strikt genomen - niet eens metalbands waren. Ook Trespass speelt geen metal, maar lekker in het gehoor liggende, traditionele hardrock.

In de jaren '90 was Trespass weer volop in actie en pas in 1993 bracht de band eindelijk hun langverwachte debuutalbum Head uit, waarmee ze hun bestaansrecht wilden bewijzen in een donker decennium voor traditionele metal. Het tweede album, titelloos, dook op in 2015, en de groep had geen decennium nodig voor een vervolg, met Footprints In The Rock dat drie jaar later werd uitgebracht. Terwijl de volgende volledige release wordt voorbereidt, repeteert Trespass momenteel een reeks oude en nieuwe klassiekers voor Britse en Europese shows komend jaar.

De single Blackthorn is een voorbode voor wat komen gaat. Daarmee gaat de band naadloos verder waar ze zo'n vijf jaar geleden gebleven waren. Het nummer is een stijlvolle weergave van hardrock die goed is gedaan: melodieus, met genoeg hooks om je vanaf de eerste luisterbeurt bij de ballen te grijpen, en met een onbeschaamde pakkende riff en dito refrein die je blijven overvallen op de meest onverwachte momenten. Inderdaad, een oorwurm van het zuiverste water. Te lief, te braaf voor de huidige tijd, maar de old school fan zal er zich toe aangetrokken voelen; of je nou wil of niet!

Mark Sutcliffe - vocals, guitar

Joe Fawcett - guitar

Jason Roberts - drums

Wil Wilmot - bass