Loading...

Trespass - Wolf At The Door

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-06-2023

Tracklist

01. Blackthorn
02. Daggers Drawn
03. Force Of Nature
04. Other Worlds
05. Ghost Pilot
06. Back To The Woods
07. Crooked Cross
08. Unsinkable
09. Stranger In Paradise
10. Live Like A King
11. Wolf At The Door

Trespass is al opgericht in 1979 in Sudbury, Suffolk door Mark Sutcliffe (gitaar, zang) en zijn broer Paul op drums. De band genoot succes en lovende kritieken als onderdeel van de NWOBHM in de vroege jaren '80, hoewel Trespass slechts een paar singles en een EP heeft uitgebracht. Zo viel de band een cult-status ten deel, zoals wel meer bands uit die periode die eigenlijk - strikt genomen - niet eens metalbands waren. Ook Trespass speelt geen metal, maar lekker in het gehoor liggende, traditionele hardrock.

In de jaren '90 was Trespass weer volop in actie en pas in 1993 bracht de band eindelijk hun langverwachte debuutalbum Head uit, waarmee ze hun bestaansrecht wilden bewijzen in een donker decennium voor traditionele metal. Het tweede album, titelloos, dook op in 2015, en de groep had geen decennium nodig voor een vervolg, met Footprints In The Rock dat drie jaar later werd uitgebracht. Inmiddels is het 2023, heeft het deze keer vijf jaar geduurd, maar heeft Trespass toch weer een nieuw album uit: Wolf At The Door.

Album-opener Blackthorn was al uit als eerste single voor het album, en blijkt een goede voorbode voor wat komen gaat. hiermee gaat de band naadloos verder waar ze zo'n vijf jaar geleden gebleven waren. Het nummer is een stijlvolle weergave van hardrock zoals het hoort te zijn: melodieus, met genoeg hooks om je vanaf de eerste luisterbeurt bij de ballen te grijpen, en met een onbeschaamd pakkende riff en dito refrein die je blijven overvallen op de meest onverwachte momenten. Inderdaad, een oorwurm van het zuiverste water.

De tracks begeven zich overwegend in het middentempo,en hebben bij vlagen toch wel een klassieke metal-vibe (Daggers Drawn, het afsluitende titelnummer Wolf At The Door). Deze muziek luistert lekker weg, bevat puik gitaarwerk, waarbij ik de zang acceptabel zou willen noemen. Daaronder legt de drummer een lekker swingende basis, hetgeen alles bij elkaar leidt tot een catchy heavy rock / metal-hybride. Grappig genoeg doet het ingetogen Force Of Nature erg aan Rainbow / Dio denken, zodat we toch weer meer aan de rock-kant uitkomen.

De muziek van Trespass is waarschijnlijk te lief, te braaf voor de huidige tijd, maar de old school fan zal er zich toe aangetrokken voelen; of je nou wil of niet. Geen hoogvlieger, maar wel een lekker 'doet denken aan vroeger'-gehalte. Ook ik doe vrolijk mee!

Mark Sutcliffe - vocals, guitar

Joe Fawcett - guitar

Jason Roberts - drums

Wil Wilmot - bass