Loading...

Tusmørke - Hinsides

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-06-2017

Tracklist

01. Hjemsokte Hjem
02. I Feel Like Midnight
03. Rykende Ruin
04. Lyssky Drom
05. Sankt Sebastians Alter

Het Finse Svart Records staat er (bij mij in elk geval) mede om bekend om ook buiten het rock- en metal-blikveld eigenzinnige bands een kans te geven. Dat is zeker ook van toepassing op het Noorse Tusmørke (dit is Noors voor schemering). Deze band brengt een eigenwijze vorm van folkmuziek, die me bij vlagen op guity pleasure-achtige wijze nog aanspreekt ook - moet ik met het schaamrood op de kaken bekennen. Om dit te duiden ga ik het hier kort even hebben over hun vierde album Hinsides. ik kende de muziek van deze band overigens helemaal nog niet.

De aantrekkingskracht van deze muziek zit 'm dan met name in de binnen deze context vrij bizarre jaren '80 popmuziek / new wave-invloeden. Luister maar eens naar I Feel Like Midnight, en je zult begrijpen wat ik bedoel. Overigens is hier verder alles in het Noors, waarbij de onverstaanbaarheid natuurlijk wel een extra mystiek sfeertje toevoegt. Raakvlakken zijn er verder met bijvoorbeeld Jethro Tull, en ongetwijfeld nog andere folk-acts, maar daar ben ik verder niet in thuis, dus daar kan ik niets over vertellen.

Ook Rykende Ruin (klinkt best psychedelisch, met vleugjes groove, en neigt soms een beetje naar spacerock) en Lyssky Drom (met fluitende vogeltjes, echt een 'natuurliedje') mogen er op hun manier best wezen. Af en toe kan ik een lach niet onderdrukken, uit meligheid, maar elk nummer heeft echt z'n catchy momentjes. Ok, de een wat meer dan de ander, dat hangt natuurlijk ook vooral van je eigen voorkeur af.

Afsluiter Sankt Sebastians Alter is een epic van 23-en-halve minuut, die zul je echt zelf moeten beluisteren om je daar een mening over te vormen. De passages die vooral psychedelica uitademen kan ik prima smaken, maar het is als geheel wel een hele zit hoor. Al gebeurt er genoeg, daar hoef je niet bang voor te zijn.

Let wel: de muziek van Tusmørke heeft helemaal niks met metal, en weinig met rock te maken. Het is dat Svart Records Hinsides uitbrengt, anders had ik er ook nooit naar geluisterd. Maar als tussendoortje, en volledig out-of-the-box redenerend, heeft het album zeker z'n momentjes! De sfeer is bij vlagen melancholisch, en dat spreekt mij wel aan, naast het psychedelische aspect natuurlijk.

Krizla - Vocals, Flutes

Benediktator - Vocals, Bass

Marxo Solinas - Keyboards

HlewagastiR - Drums