Loading...

Tygers of Pan Tang - Majors & Minors

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 31-05-2021

Tracklist

01. Only The Brave
02. Destiny
03. She
04. Never Give In
05. Worlds Apart
06. Glad Rags
07. Let it Burn
08. White Lines
09. The Devil You Know
10. Keeping Me Alive [live]
11. Hot Blooded
12. Damn You!
13. Spoils Of War [orchestral mix]
14. What You Say
15. Plug Me In

Tygers Of Pan Tang is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met de New Wave Of British Heavy Metal. Misschien niet de allerbeste band uit die tijd, zeker niet de band die het het verst zou schoppen, maar wel een van de meest vasthoudende en uitermate authentieke. De eerste drie albums Wild Cat, Spellbound en Crazy Nights kunnen beschouwd worden als rasechte tijdsdocumenten. Daarna werd er, zoals bij veel tijdgenoten met gebrek aan tastbaar succes, voorzichtig wat geflirt met andere muzikale invalshoeken, en kwam de klad in de loopbaan. Ook bleek een stabiele line-up een utopie. Desondanks zet de band nog steeds gewoon door en laat met regelmaat van zich horen.

Vorige week kwam Tygers Of Pan Tang met het album Majors & Minors; geen nieuw album, maar een samenvatting van de meest recente periode van de band. De promo-praat rept over een fijne selectie van nummers die de afgelopen 13 jaar zijn geschreven en opgenomen. Niet zomaar een best of-compilatie, omdat de band iets speciaals wilde bieden aan zowel trouwe fans, verzamelaars als degenen die de meest recente platen hebben gemist.

De band koos nummers op het album waarvan ze dachten dat het klassiekers waren en die de wederopstanding van de Tygers vertegenwoordigden, versterkt door de Italiaanse zanger die de band sinds 2004 in de gelederen heeft. Gedeeltelijk geschreven 'on the road', hebben de nummers niet alleen geweldige riffs, ballen en krachtige uitvoeringen, maar ook drukken ze de creativiteit en muzikale chemie van de band uit voor het schrijven van liedjes. Niet bang om zelfs Spaanse gitaren en castagnetten toe te voegen als een nummer daarom vraagt.

Partysongs, zware nummers, rockhymnes, groovende rock'n'rollers, pakkende nummers die slim zijn opgebouwd met toegankelijke melodieën, de band heeft dit allemaal in dit vlezige pakket verpakt. De bijdrage van Chris Tsangarides die het beste uit de band wist te halen was essentieel. De band is van mening dat deze "nieuwe" periode van de band, die eigenlijk langer heeft geduurd dan de originele line-up, nummers heeft voortgebracht die een welkome aanvulling zijn voor de geschiedenis van de band.

De CD-versie van de compilatie bevat onder anderen het splinternieuwe nummer Plug Me In; een nieuwe, orkestrale versie van Spoils of War; What You Say, dat nooit eerder in albumformaat is uitgebracht (het is de b-kant van de single Only The Brave uit 2016). Bovendien zal een live versie van Keeping Me Alive, opgenomen in 2018, het vinylformaat van Majors & Minors sieren. Bekend om hun opruiende hitversie van de popklassieker Love Potion no. 9 van het album The Cage in 1982, waarvan meer dan 200.000 exemplaren werden verkocht en de band twee top 50-nummers in het thuisland opleverde, blijft Tygers Of Pan Tang een geliefde hardrockband met hun NWOBHM legacy en vele trouwe fans.

Mocht je deze band uit het oog zijn verloren, of willen horen wat de band de laatste jaren heeft uitgespookt, dan is Majors & Minors het perfecte instapmoment. Je moet van de melodieuze stijl houden, maar deze band levert na al die jaren nog altijd 'gewoon' kwaliteit.

Jacopo Meille - vocals

Robb Weir - guitars

Gav Gray - bass

Craig Ellis - drums

Francesco Marras - guitars