Loading...

Tygers of Pan Tang - Tygers Sessions: The First Wave

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-03-2015

Tracklist

01. Euthanasia
02. Slave To Freedom
03. Suzie Smiled
04. Don't Touch Me There
05. Wild Catz
06. Gangland
07. Take It
08. Hellbound
09. Mirror
10. Tyger Bay
11. Don't Stop By

Tygers Of Pan Tang is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met de New Wave Of British Heavy Metal. Misschien niet de allerbeste band uit die tijd, zeker niet de band die het beroemdst zou worden, maar wel een van de meest vasthoudende en uitermate authentieke. De eerste drie albums Wild Cat, Spellbound en Crazy Nights kunnen beschouwd worden als rasechte tijdsdocumenten. Daarna werd er, zoals bij veel tijdgenoten met gebrek aan tastbaar succes, voorzichtig wat geflirt met andere muzikale invalshoeken, en kwam de klad in de loopbaan. Ook bleek een stabiele line-up een utopie.

Hoewel de band in de jaren '90 op z'n gat lag, verschenen sinds 2001 'gewoon' weer nieuwe albums, met Ambush uit 2012 als voorlopig laatste wapenfeit, waarbij alleen gitarist Robb Weir als oorspronkelijk bandlid deel uitmaakt van de Tygers. Deze Tygers Sessions: The First Wave, de titel verraadt het eigenlijk al wel een beetje, is echter geen nieuw album van de band.

In 2010 is speciaal voor de fanclub een jubileum-EP opgenomen met vijf opnieuw opgenomen nummers van debuutalbum Wild Cat uit 1980, om dus het dertigjarige bestaan van dat album te vieren. In 2011 is datzelfde trucje uitgehaald met een zestal nummers van het tweede album Spellbound. Die twee EPs zijn nu samengebracht en zijn in een weliswaar beperkte oplage van 1000 stuks uitgebracht als Tygers Sessions: The First Wave, zodat toch iedereen in de gelegenheid wordt gesteld om deze muziek te bemachtigen.

Voor mensen die de oorspronkelijke albums al hebben of kennen niks nieuws onder de zon dus, al blijft het leuk om te vergelijken. Mocht je echter nog niks van de band kennen, en toch wel nieuwsgierig zijn naar een van de meer bescheiden pioniers van het NWOBHM tijdperk, dan is Tygers Sessions: The First Wave en leuk instapmoment. Dit album is natuurlijk vooral interessant vanuit nostalgisch oogpunt, mits je, zoals ondergetekende, deze periode toch min of meer bewust hebt meegemaakt. Klassieke heavy metal op z'n puurst; niks meer, maar vooral ook niks minder!